Шпионската афера „Оса“

Wasp Network

Франция, Бразилия, Испания, Белгия | 2019г | 127 минути | Криминален , Трилър | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 19.01.2020
Производител: RT Features, CG Cinema, Nostromo Pictures, Scope Pictures, France 2 Cinema, Orange Studio, Memento Films, Netflix
Разпространител: bTV Studios, Киномания 2020

По книгата "Os Ultimos Soldados da Guerra Fria" ("Последните войници на Студената война", 2011 г.) на бразилския журналист, биограф и политик Фернандо Мораис.

Истинската история на кубински шпиони на американска територия.

Хавана, началото на 1990-те години. Рене Гонзалес (Едгар Рамирес), кубински пилот, открадва самолет и напуска Куба, като оставя любимата си жена Олга Салануева (Пенелопе Крус) и дъщеря си Ирма. Той започва нов живот в Маями, където се присъединява към групировката "Brothers to the Rescue" - "Братство на спасението", изградена от кубински емигранти и оперираща от Флорида срещу режима в Куба. Те не само издават пропагандни брошури, но и осъществяват контрабанда на оръжие и наркотици, както и терористични дейности.

Там оперира и шпионската мрежа "Red Avispa" ("Червена оса"), ръководена от Мануел Вирамонтес (Гаел Гарсия Бернал) с мисия да се внедрят в организации, които са против Кастро.
Друг кубински пилот - Хуан Пабло Роке (Вагнер Моура) бяга от социалистическата държава в САЩ с искане за политическо убежище, установява се в Маями и се жени за Ана Мартинес (Ана де Армас). След няколко години се връща в Хавана и става ясно, че е агент на Кастро.

Олга и дъщеря й успяват да напуснат Куба и да се присъединят към Рене. Преди да заминат, Вирамонтес казва на Олга, че съпругът й не е предател, а герой и агент на кубинското разузнаване иче тя трябва да пази тази тайна.

В крайна сметка Рене Гонзалес, Мануел Вирамонтес и цялата им шпионска мрежа е разбита от ФБР. Всички са обвинени в шпионаж, подготовка на убийства и други нелегални дейности. Рене отказва сделка за информация срещу намаляване на присъдата.

Снимките са осъществени през февруари-май 2019 г. в Куба и на Канарските острови (Испания).

Прожекция на Лятна Киномания: 20.-22.07.2020 г.

Кастинг

Режисьор: Оливие Асаяс
В ролите: Пенелопе Крус, Едгар Рамирес, Гаел Гарсия Бернал, Вагнер Моура, Ана де Армас, Леонардо Сбараглия, Джулиън Флин
Сценарист: Оливие Асаяс
Продуценти: Шарл Жилибер, Лоуренсу Сант' Анна, Родриго Тейшьера
Музика: Едуардо Крус
По книгата на: Фернандо Мораис
Оператори: Йорик Льо Со, Дени Леноар
Copyright © 2023 Dir.bg.