Густав Климт и Егон Шиле: Ерос и Психея

Италия | 2018г | 95 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 22.10.2018
Производител: 3D Produzioni, Nexo Digital
Разпространител: Master of Art 2019

Скандали, сънища, обсесии в Златната епоха на Виена. Филмът разказва за този необикновен период: вълшебен момент за изкуството, литературата и музиката с появата на нови идеи. Фройд открива механизмите на психиката, а жените започват да се борят за своята независимост.

Едно пътешествие из Виена на Климт и Шиле и творбите в „Албертина“, „Белведере“, Музея на историята на изкуството, музея „Леополд“, Музея на Фройд и Виенския музей... Филмовото събитие за скандалите, сънищата и обсесиите в златната епоха на Виена.

1918 година. Грохотът на оръдията от Първата световна война заглъхва, а в сърцето на Централна Европа, във Виена, приключва една златна епоха. Австро-Унгарската империя започва да се разпада. През нощта на 31 октомври Егон Шиле умира в леглото си в своя дом, една от общо 20 милиона жертви на испанския грип. Умира, гледайки невидимата болест право в лицето по единствения възможен за него начин – рисувайки я. Тогава е на 28 години.
Само няколко месеца по-рано главната зала на Сградата на сецесиона приема творбите му, 19 маслени картини и 29 рисунки. Това е първата му успешна изложба, празник на една нова идея в изкуството – изобразяването на човешките тревоги и желания.

Няколко месеца по-рано умира неговият учител и приятел Густав Климт. От началото на века той е променил из основи начина, по който хората възприемат изкуството, и е създал нова група – сецесион. Днес шедьоврите на Климт привличат посетители от цял свят във Виена и в Новата галерия в Ню Йорк, или се превръщат в звезди във филми като Жената в злато. Но също така са и поп икони, които съпътстват ежедневието ни като постери, картички и календари.

Днес, 100 години по-късно, произведения на тези визионери, между арт нуво и експресионизма, отново заемат централно място в австрийската столица, наред с творбите на дизайнера художник Коломан Мозер и архитекта Ото Вагнер, починали във Виена през същата 1918 г.

Прожекции на Master of Art: 04.-26.04.2019 г.
Прожекция в Дом на киното - София: 16.08.2020 г.

Кастинг

Режисьор: Микеле Мали
Сценарист: Арианна Марели
Продуцент: Вероника Ботанели
Оператор: Матеуш Столецки
Copyright © 2024 Dir.bg.