Флоренция, Уфици, обгрижването

La Cura

Италия | 2018г | 53 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

Разпространител: Master of Art 2019

"The Care":

Картина от XVII век е разкъсана на парчета от бомба, заложена в кола от сицилианската мафия във Флоренция на 27 май 1993 г. Петима души загиват, ранени са 60, а стотици произведения на изкуството в галерия „Уфици“ са повредени.

Разкъсаната „Картоиграчи“ ("I giocatori di carte") на близкия до стила на Караваджо Бартоломео Манфреди се смята за изгубена завинаги и остава в хранилището на „Уфици“ 24 години - произведението е разкъсано на парчета, боята му на места е разтопена от пламъците. Една флорентинска реставраторка - Даниела Липи - решава да се погрижи за картината и да я съживи. Тя забелязва, че четири от шестте лица по платното са почти запазени, а фрагментите боя са като парчета от пъзел, които тя започва да реди.

Режисьорът Галаси припомня ужаса на пожара и показва архивни кадри от 1993 г., говори със служители от пожарната, с хора от галерията, както и със самата Липи. Тя разказва за сложния и бавен процес на реставрация и споделя съжалението си, че картината никога няма да се върне в оригиналния си вид, тъй като има разтопени капки боя и липсващи парчета. Но смята, че „раните й трябва да останат видими“, за да се помни онзи пролетен ден с взрива, докъде може да стигне мафията в борбата си срещу държавата, защото „Уфици“ не само е символ на италианската култура, а и на самата държава.

След реставрацията, на 27 май 2018 г. картината се връща обратно в галерията. Всяка година след онзи ден през 1993-та „Уфици“ отбелязва черната дата от историята си с безплатен вход и серия от събития.

Прожекция на Master of Art: 16.04.2019 г.

Кастинг

Режисьор: Лука Галаси
Copyright © 2024 Dir.bg.