Шибил (2020)

Shibil

България | 2020г | 115 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 26.04.2020
Производител: Първа клапа
Разпространител: А Плюс Филмс

По едноименния разказ (1925 г.) на Йордан Йовков.

История за невъзможната любов, видяна през очите на неподозиран разказвач - превъплътената душа на Шибил и спътника в живота му, неговия кон. През втората половина на XIX век смелостта превръща разбойника Шибил в заплаха за властта и легенда за момците...

Поради отслабналата централна османска власт, в България царят размирици, грабежи и безчинства. Местен разбойник, хайдутин, се е назовал Шибил (Панайот Мустакерски), за главата му е обявена награда. По време на жътва, при един от набезите си Шибил се среща с Рада (Десислава Вулева), дъщеря на богатия търговец Велико кехая (Тодор Близнаков). Между тях пламва любов.

Велико ще засвидетелства подкрепата си към властта и скроява примамка за Шибил – примамката е собствената му дъщеря. Клопката е с непредотвратим горчив край, в устроения капан попадат както врагове, така и приятели. В стремежа си да бъдат заедно, двамата влюбени избират смъртта като единствен начин да сбъднат любовта си - защото смъртта е само праг, а любовта е вечност.

Нестандартно поднесен разказ през очите на коня на Шибил - прочит, който се доближава до сливенската легенда за Мустафа и Джендая, вдъхновила самия Йовков да напише разказа си. Природата пък е вторият централен спътник в живота на Шибил, тя пресъздава невидимия му вътрешен свят. Силата на природната сетивност е запечатана чрез багрите на четирите сезона, през които протича сюжетът. Избраните локации са изключително недостъпни и представляват загадка дори за най-посветените любители на природните ни забележителности. Звуковият дизайн на филмъ подчертава духа на коня и разноликото присъствие на природата.

Снимките са осъществени през 2019 г.

Онлайн стрийминг на Европейския фестивал за независимо кино ECU: 26.04.2020 г.
Прожекция на София Филм Фест: 07.10.2020 г. (кино Люмиер).
Прожекция в Дом на киното и кино Люмиер - София: 10.06.2021 г.

Кастинг

Режисьор: Никола Бозаджиев
В ролите: Панайот Мустакерски, Десислава Вулева, Моника Христова, Богомил Найденов, Тодор Близнаков, Тони Карабашев, Мила Банчева, Гергана Христова, Димитър Йоловски, Цветан Великов, Василена Колева, Велизар Евтимов, Петко Каменов
Сценарист: Никола Бозаджиев
Продуцент: Петър Бозаджиев
Музика: Георги Стрезов
Оператор: Стефан Врачев
Copyright © 2024 Dir.bg.