Клети създания

Poor Things

САЩ, Ирландия, Великобритания | 2023г | 141 минути | Романтичен , Фантастика | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 08.12.2023
Премиера в България: 19.01.2024
Производител: Element Pictures
Разпространител: Форум Филм България

Адаптация на едноименния роман на Алистър Грей, "Клети създания" разказва за фантастичната еволюция на Бела Бакстър (Стоун) – млада жена, която е върната отново към живота от брилянтния и неконвенционален учен д-р Годуин Бакстър (Уилям Дефо).
Под закрилата на Бакстър, Бела е нетърпелива да се учи – жадна за знания и житейски опит, тя бяга на вихрено приключение, прекосявайки континенти и океани заедно с Дънкан Уедърбърн (Марк Ръфало) – хитър и развратен адвокат.
Освободена от предразсъдъците на времето, Бела е непоколебима в убеждението си, че трябва да се бори за свобода и равенство.

Мрачна комедия, изпълнена с порочен и непочтителен хумор, "Клети създания" е брилянтна сатира за ролята на половете, която ни представя забележителен свят, където съзнанието не е подчинено на възпитанието и предопределеното. Филмът показва развитието и духовното освобождение на една жена, която израства в сковано от норми и предразсъдъци патриархално общество, а с разбиването на социалните ограничения идва и завръщането към детското удивление от света.

Награди и номинации:
2023 Награда „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция
2023 Награда UNIMED от кинофестивала във Венеция
2023 Номинация за „Гран При“ от Международния филмов фестивал в Гент

Кастинг

Режисьор: Йоргос Лантимос
В ролите: Ема Стоун, Уилем Дефо, Марк Ръфало, Джерод Кармайкъл, Рами Юсеф, Маргарет Куали, Кристофър Абът, Сузи Бемба, Катрин Хънтър, Уейн Брет
Сценарист: Тони Макнамара
Продуценти: Ед Гайни, Андрю Лоу, Ема Стоун, Йоргос Лантимос
По книгата на: Алистър Грей
Copyright © 2024 Dir.bg.