Анселм

Anselm - Das Rauschen der Zeit

Германия | 2023г | 93 минути | Документален | Официален сайт
- 2/10
Програма:

За филма

В разпространение от: 12.10.2023
Премиера в България: 05.04.2024
Производител: Road Movies
Разпространител: Cinelibri

Анселм Кифер е един от най-големите съвременни художници и скулптори. Разказът за неговото минало разсейва границата между филм и живопис и предлага на зрителя уникално кинематографично изживяване, което се гмурка дълбоко в работата на твореца.

Този вълнуващ, изпълнен с благоговение портрет на живота и творчеството на Анселм Кифер преплита миналото и настоящето на художника, за да хвърли светлина върху източниците на вдъхновение, които са помогнали за формирането на неговата визионерска вселена. Създателят на картини, фотографии, колосални инсталации и илюстровани книжни артефакти е прочут, но в някои кръгове е критикуван за ангажираността си с германския фашизъм и Холокоста, опосредствана от любовта му към поезията на Паул Целан. Гневните, страстни, обсебени образи на Кифер се дължат донякъде на мрачното минало на Германия, а филмът на Вендерс убедително внушава, че именно в руините от 1945 г., годината на раждане на художника, трябва да се търси семето на вдъхновението. Използвайки ограничен архивен материал от интервюта, филмът показва работата му в целия й гигантизъм, с характерния за твореца конфронтационно трансгресивен и сатиричен маниер.

Ето какво споделя Вим Вендерс за творчеството на Анселм Кифер: „Няма начин да го опиша. Не позволява тълкувания…, той е човек, който не се страхува да рисува нищо. Той може да рисува вселената, може да рисува математически формули, може да рисува история, може да рисува митове, биология, алхимия. Той не се страхува от каквото и да е човешко знание, всичко може да превърне в живопис или скулптура.“

Кастинг

Режисьор: Вим Вендерс
В ролите: Анселм Кифер, Даниел Кифер, Антон Вендерс
Сценарист: Вим Вендерс
Продуцент: Вим Вендерс
Музика: Леонард Кюснер
Оператор: Франц Лустиг
Copyright © 2024 Dir.bg.