Остатъкът от деня

The Remains of the Day

САЩ, Великобритания | 1993г | 134 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 4.8/10

За филма

В разпространение от: 28.10.1993
Премиера на видео: 11.05.1998
Производител: Columbia Pictures
Награди и номинации: 8 номинации за Оскар 1994 г.
5 номинации за Златен глобус 1994 г.
6 номинации за BAFTA 1994 г.

По едноименния трети роман (1989 г.) на британския писател от японски произход Кацуо Ишигуро. Един от най-добрите филми на 90-те години!

След успеха на “Имението “Хауърдс Енд”, носителите на Оскар Антъни Хопкинс и Ема Томпсън отново работят с тандема продуцент - режисьор Исмаил Мърчант - Джеймс Айвъри в тази необикновена и завладяваща история за сляпата преданост и подтиснатата любов.

Хопкинс играе Стивънс - перфектния английски иконом: идеал, издигнат от него до фанатични висоти. Той предано служи на своя господар - Лорд Дарлингтън, величествено изигран от Джеймс Фокс. Дарлингтън, като повечето британски аристократи от 30-те години на 20 век, е подлъган от нацистите в опитите си да посредничи между тях и британското правителство.

Томпсън играе домоуправителката на имението, г-ца Кентън - одухотворена, волева жена, която следи с нарастващ ужас всичко, което се случва пред очите й. Въпреки нейните опасения, постепенно тя и Стивънс се влюбват - любов, от която и двамата се опитват да се въздържат в яростна борба с предразсъдъците си.

Филм с чудесна актьорска игра (включително и от поддържащите актьори, сред които се открояват Кристофър Рийв и не много популярният тогава Хю Грант), това безспорно е един от шедьоврите на десетилетието.

Кастинг

Режисьор: Джеймс Айвъри
В ролите: Кристъфър Рийв, Джеймс Фокс, Ема Томпсън, Антъни Хопкинс, Джон Хейкрафт, Питър Вон, Бен Чаплин, Абигейл Хопкинс, Патрик Годфри, Хю Грант, Майкъл Лонсдал, Лина Хийди
Сценарист: Рут Проуър Джабвала
Продуценти: Исмаил Мърчант, Джон Кели, Майк Никълс
Музика: Ричард Робинс
По книгата на: Кацуо Ишигуро
Оператор: Тони Пиърс-Робъртс
Copyright © 2024 Dir.bg.