Сталин

Stalin

САЩ | 1992г | 166 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

Премиера на видео: 22.03.2000
Производител: Warner Bros. Pictures
Награди и номинации: 3 награди “Еми”’93 – за най-добър ТВ филм, операторско майсторство и сценография
3 награди “Златен глобус”’92 – за главна мъжка роля в ТВ филм на Робърт Дювал, поддържаща мъжка роля на Максимилиан Шел и поддържаща женска роля на Джоан Плаурайт
Награда от Американското общество на операторите за ТВ филм
5 номинации за “Еми” - за главна мъжка роля на Робърт Дювал, поддържаща мъжка роля на Максимилиан Шел, поддържаща женска роля на Джоан Плаурайт, сценарий и грим
Номинация за “Златен глобус” за най-добър ТВ филм

През 1917 г. руският народ приветства падането на царя. Но след няколко кратки месеца младата демокрация се превръща в диктат. Разчистен е пътят за Йосиф Сталин – “тъмна” личност с безмилостни амбиции, способен на всякакви заговори и убийства с цел постигане на неограничена власт. Сталин превръща разпуснатата, изостанала нация в световна суперсила, а правителството - в инструмент за лично отмъщение. Милиони са убити. Други милиони гният по затворите.

Никой не се осмелява да се противопостави или да постави под въпрос политиката му, защото абсолютно всеки – приятел или роднина, дори герой от революцията – е застрашен от Сталин и кървавия му терор.

Носителят на “Оскар” за най-добра мъжка роля през 1983 г. за филма “Нежно милосърдие” Робърт Дювал е в ролята на Сталин в тази епична творба, пресъздаваща живота на диктатора. Това е и първата американска филмова продукция, снимана във вътрешността на Кремъл.

Кастинг

Режисьор: Иван Пасер
В ролите: Йероен Крабе, Максимилиан Шел, Робърт Дювал, Джулия Ормонд, Франк Финли, Джоан Плаурайт
Сценарист: Пол Монаш
Продуцент: Марк Карлинър
Музика: Станислав Сиревич
Оператор: Вилмош Жигмонт
Copyright © 2024 Dir.bg.