21 грама

21 Grams

САЩ | 2003г | 125 минути | Драма , Трилър | Официален сайт
- 6.5/10

За филма

В разпространение от: 19.11.2003
Премиера в България: 30.04.2004
Премиера на видео: 10.11.2004
Премиера на DVD: 10.11.2004
Производител: This Is That Productions, Y Productions, Focus Features
Разпространител: Ню филмс
Разпространител DVD: Galla Team
Награди и номинации: 2 номинации за “Оскар” 2004 г. (за най-добра актриса в глана роля - Наоми Уотс и за най-добър актьор в подържаща роля - Бенисио Дел Торо)
5 номинации BAFTA 2004 г.
Номинация за Сезар 2005 г. (за най-добър чуждестранен филм)
Номинация за международната награда на Европейски филмови награди 2003 г. (за Алехандро Иняриту)
4 награди от кинофестивала във Венеция 2003 г. и номинация за "Златен лъв"
Награда от Световни саундтрак награди 2004 г. (за Густаво Сантаолала)
Множество награди и номинации от асоциации на филмовите критици

Необичайно разказана история за цената на любовта, отмъщението и вината - и за 21 грама, който всеки човек губи в точния момент на смъртта си, предполагаемото тегло на човешката душа.

Заглавието произлиза от изследванията на д-р Дънкан Макдугъл от Хейвървил, Масачузетс в началото на ХХ век, измервал неодушевени предмети в съмнителен научен експеримент за доказване на неговото вярване, че душата е материална и измерима...

Заснет хронологично, почти изцяло с камера от ръка, в готовия си вид материалът е разпръснат, сякаш Господ или режисьорът разместват картината, след като играта вече е свършила. Монтажът майсторски свързва едновременно три истории по време на инцидент в схема за откриване на причините и връзките.

Трима герои, свързани със своите партньори в живота без предисловие. И тримата се движат на ръба на своята лична криза. Пол Ривърс (Шон Пен) е професор по математика с болно сърце, нужда от трансплантация и преброени дни, докато английската му съпруга безмилостно настоява да стане донор за раждането на детето им, което ще й остави след смъртта си. Джак Джордан (Бенисио Дел Торо) е свещеник и бивш затворник, преориентиран към семейството си с фундаменталистки принципи. Вярата в Бог го държи далече от алкохола и дрогата. Съпругата му е благодарна за новото му религиозно упование, но и скептична към това "лечение". Първата среща с Кристина Пек (Наоми Уотс) е на събиране на анонимните наркомани. Тя е щастлива домакиня от средната класа в предградията с добър съпруг и две дъщери. Животът й изглежда по-здравословен и стабилен, докато не се случва събитието, което свързва всички в ситуация „на кантар“, измерващ теглото на живота им.

След трагичен инцидент всеки от тях е различен и посоката е необратима. Остава усещането, че случайността може да промени представата ни за самите нас много повече от допустимото.

Кастинг

Режисьор: Алехандро Гонзалес Иняриту
В ролите: Шон Пен, Еди Марсан, Джон Рубинстайн, Дани Хюстън, Бенисио Дел Торо, Наоми Уотс, Мелиса Лио, Шарлот Генсбур, Клиа ДюВал
Сценарист: Гийермо Ариага
Продуценти: Алехандро Гонзалес Иняриту, Робърт Салърно
Музика: Густаво Сантаолала
Оператор: Родриго Прието
Copyright © 2024 Dir.bg.