Вчера

Yesterday

България | 1988г | 84 минути | Драма , Юношески | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 25.01.1988
Премиера в България: 25.01.1988
Производител: Студия за игрални филми „Бояна“
Разпространител: Българска кинематография

Развит в едноименния роман (1989 г.) на Владо Даверов.

Носталгично и реалистично вглеждане в живота на елитните езикови училища от годините на социализма.

Приятелство, предателство, любов, омраза - в затвореното микрообщество избуяват страсти и скандали от най-различно естество: от бременни ученички до най-новите плочи.

Ефектното изпълнение на изгряващи звезди, съзаклятническата атмосфера и хитовата песен на Щурците" правят от "Вчера" култово произведение на българското кино."
Александър Янакиев

Сюжет:
Краят на 1960-те години. Дана (София Кузева), дъщеря на дипломат в Лондон, се завръща в България и е настанена в пансион на езикова гимназия, в която учат предимно деца на висши партийни функционери. Иван (Христо Шопов) е син на човек на върхушката и дори по-сериозните провинения са му простени, докато Ростислав (Георги Стайков) е приет в училището само заради способностите си и при най-малката грешка може да бъде преместен. Освен че харесва и двамата, съученичката им Марина е човек, който обича сложните интриги, в които скоро ще бъде въвлечена и Дана. В училището се разследва бременността на ученичка и преподавателите са изнервени. На обикновените младежки лудории се гледа като на потенциални престъпления, докато не се случва непоправимото.

Прототип на Иван (героя на Христо Шопов) е Бриго Аспарухов, а за прототип на Дана (героинята на София Кузева) се смята съпругата на Аспарухов. Действието се развива в Немската гимназия в гр. Ловеч, наричана "Бастилията". Образът на директора Цончев (героя на Георги Русев) е сборен - от реалните директори Иван Инджов и Цонев. Аспарухов е завършил гимназията през 1964 г., а Владо Даверов - през 1966 г.

Кастинг

Режисьор: Иван Андонов
В ролите: София Кузева, Петър Попйорданов - Чочо, Георги Русев, Светла Тодорова, Христо Шопов, Никола Рударов, Георги Стайков, Стоян Алексиев, Красимир Ранков, Мария Стефанова, Павел Поппандов, Кристин Бартлет, Коста Цонев, Надя Тодорова
Сценаристи: Владо Даверов, Иван Андонов
Музика: Кирил Маричков
Оператор: Красимир Костов
Copyright © 2024 Dir.bg.