Юлия Вревска

Yuliya Vrevskaya

България, СССР | 1978г | 139 минути | Биографичен , Драма , Исторически , Романтичен | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 23.01.1978
Премиера в България: 23.01.1978
Производител: Студия за игрални филми, Първи творчески колектив "Хемус", Мосфильм - третье творческое объединение
Разпространител: ДП "Разпространение на филми"

Филм за графиня Юлия Вревска (1838-1878), медицинска сестра-доброволка в действащата армия на Русия по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 г. Тя е и една от видните петербургски красавици, на която И. С. Тургенев посвещава стихотворението в проза "Памяти Ю. П. Вревской", цитирано в началото на филма. Рано овдовялата баронеса влага всичките си средства в организирането на доброволчески санитарен отряд и отива на фронта. През януари 1878 г. умира от тиф ден преди да навърши 40 г. в българския град Бяла.

Сюжет:
Навечерието на Руско-турската война. Младата и красива баронеса Вревска (Людмила Савелиева) току-що се е завърнала в Петербург от Париж, където се е срещнала с Виктор Юго (Георги Черкелов) и Тургенев. Тя живее в атмосфера на идеализъм и възвишени идеали, характерни за прогресивната руска интелигенция. В Петербург се среща с художника Верешчагин (Регимантас Адомайтис), който я запознава с българина Карабелов (Стефан Данаилов).

Кратките срещи на Вревска и Карабелов поставят началото на една голяма любов, извисена до саможертва. Водена от нея, младата жена не се поколебава да тръгне по пътя на военните ешелони, когато се обявява войната. Бляскавият светски живот остава в миналото.

Карабелов умира. Вревска посвещава всичките си сили за освобождението на българския народ, преминава през всички ужаси и мъки на войната.

Прожекция във филмотечно кино Одеон: 04.12.2018 (по повод 90 г. от рождението на Никола Корабов)

Кастинг

Режисьор: Никола Корабов
В ролите: Людмила Савелиева, Стефан Данаилов, Регимантас Адомайтис, Коста Цонев, Юрий Яковлев, Владислав Дворжецкий, Емилия Радева, Димитър Хаджиянев, Никола Корабов, Ролан Биков, Георги Черкелов, Анани Явашев, Росица Данаилова
Сценаристи: Семьон Лунгин, Стефан Цанев, Никола Корабов
Продуценти: Никола Велев, Николай Гаро
Музика: Тончо Русев, Владимир Василиев
Оператор: Вадим Юсов
Copyright © 2024 Dir.bg.