4

4

Русия | 2004г | 126 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: Filmocom
Разпространител: 9 София Филм Фест
Награди и номинации: Ротердам '05 - “Златен кактус”

Впечатляващ дебют с уникална операторска работа, показващ странните – еднакво абсурден и реалистично банални – лица на днешна Русия. Филмът е предизвикал големи вълнения в Русия, но така и е останал неразпространен заради конфликт с цензурата. Дебютен филм за Иля Хржановски, “4” е съставен от епизоди за живота в Москва и провинцията.

Поради своята абсурдност тези епизоди са толкова реалистични, колкото и невъобразими. Началото на филма предпоставя цялата атмосфера, представяйки три персонажа, срещнали се в анонимен бар. От разговорите им научаваме както интригуващи, така и банални детайли от техния живот. Но дали всички те казват истината? Зрителите са оставени да се съмняват.

Едва по-късно, когато тримата се разделят, се разкриват повече тайни за тях, касаещи предимно вероятното клониране на млада жена. Дали тези светове могат наистина да съществуват заедно в днешна Русия?

Енигматичността на филма е напълно подкрепена от уникалната операторска работа, която не оставя персонажите сами нито за миг. “4” е създаден по сценарий на Владимир Сорокин – добре известен радикален писател, предизвикал не едно и две табута в руската култура: като използването на мръсен език или говоренето за хомосексуализма. Работите му предизвикват скандал, а враговете му публично горят неговите книги.

Кастинг

Режисьор: Иля Хржановски
В ролите: Светлана Вовченко, Юрий Лагута, Сергей Шнуров, Мария Вовченко, Ирина Вовченко
Сценарист: Владимир Сорокин
Продуцент: Елена Яцура
Copyright © 2024 Dir.bg.