Куфарите на Тълс Лупър, епизод 1: Историята за Моаб

The Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story

Великобритания, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Русия, Унгария, Германия | 2003г | 127 минути | Биографичен , Драма , Приключенски | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 18.07.2003
Премиера в България: 06.03.2005
Премиера на DVD: 03.08.2006
Производител: ABS Production, Focusfilm Kft.
Разпространител: 9 София Филм Фест / Арт Фест
Разпространител DVD: Гала Тийм
Награди и номинации: Кан 2003 – Официална селекция

Най-новият авантюристичен проект за филм на Питър Грийнауей е абсолютен визуален празник. Новите технологии са приети с готовност от режисьора-иконоборец, който заедно с Годар и Фигис отхвърля натуралистичните конвенции на масовото кино. Този филм е първи от сериал, съставен от три части по два часа - проектът използва 5 носителя: поне три игрални филма, телевизия, няколко DVD-та, интернет и книги. Сюжетът обхваща шест десетилетия – период, който Грийнауей нарича “Урановите години” – от откриването на урана в Колорадо през 1928 г. до падането на Берлинската стена през 1989 г.

В тях се изследва съдържанието на 92 куфара с разнообразни материали, отразяващи живота и дейността на много хора през този период. 92 е числото на урана в таблицата на химичните елементи. 21 от тях се отварят в първата част на проекта - “Историята за Моаб”.

Това е историята на урана, побран в куфарите на Лупър, който сам описва себе си като писател, мечтател и професионален затворник. Лупър е герой, познат ни от предишните творби на Грийнауей, появявал се спорадично в късометражните му филми и в “Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник”.

Действието се развива на различни места и континенти и е видяно през очите на главния герой Тълс Лупър - отначало като малко момче, после като изследовател на пустинята. Филмът е заснет като калейдоскопично пътуване, което започва през далечната 1928 г. (годината, в която е открит уранът). Тогава 10-годишният Лупър в Южен Уелс е наказан от баща си да седи заключен, защото е рисувал графити и написал името си върху порутена тухлена стена.

При втората ни среща с Лупър (в ролята - Джей Джей Фийлд) вече са минали 10 години. Лупър е млад мечтател, писател и “създател на проекти”. Героят е в Моаб, пустинята на щата Юта, отново затворен – този път, защото е попаднал сред неподходяща компания. Той и приятелите му търсят изоставените мормонски градове – приключение, което също го води в затвора, където прекарва времето си в измисляне на проекти за кино, литература, театър и живопис.

Следващата ни спирка е в хотел в Антверпен. Озовавайки се отново в Европа при избухването на Втората световна война, Лупър е арестуван от белгийските фашисти и е затворен в една от баните на хотел в Антверпен...

Авангардно кино, изключително смели операторски и режисьорски решения, новаторски монтаж и всичко онова, което ще направи добро впечатление на отегчените от шаблоните на Холивуд.

Кастинг

Режисьор: Питър Грийнауей
В ролите: Реймънд Бари, Каролин Давърна, Ана Галиена, Дебора Хари, Орнела Мути, Франка Потенте, Изабела Роселини, Франческо Салви, Кевин Тай, Мишел Берние, Майкъл Кълкин, Стивън Макинтош, Хорди Мойа, Валентина Черви, Джей Джей Фийлд
Сценарист: Питър Грийнауей
Продуцент: Кеес Касандер
Музика: Борут Кржишник, Едуардо Полонио
Оператор: Райниер ван Брумелен
Copyright © 2024 Dir.bg.