Да се учим на четмо и писмо

Etre et avoir

Франция | 2002г | 104 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 28.08.2002
Производител: Orlando Films Ltd.
Разпространител: Киномания 2005

Изключително успешен документален филм, направен с много любов, за селско училище във Франция, където всички деца учат в една класна стая. Директорът преподава едновременно на най-малките, на първолаците и по физическо. Режисьорът Никола Филибер винаги е искал документалните му филми да разказват истории. Те не са толкова далеч от игралните, и той предпочита да се нарича кинематографист, а не документалист.

Доста време той е мислил да направи филм за обучението на децата. В същото време той е смятал да прави и филм за провинцията. По естествен начин двете теми се обединяват в “”. Филмът е заснет в мъничко училище с 13 ученика на възраст от 4 до 11 години, всички учещи в една и съща класна стая. Училището е в селце в сърцето на Оверн – един от най-отдалечените високопланински райони на Франция. Филибер снима учениците и учителя им Жорж Лопес от най-лютата зима до лятната ваканция.

Недотам традиционният стил на преподаване на Лопес и детската искреност са заснети от режисьора с любов и човечност. Има и доста забавни моменти, като например борбата на децата с модерните технологии под формата на ксерокс. А прощалните сцени преди лятната ваканция задълго ще останат в паметта ви.

Кастинг

Режисьор: Никола Филибер
В ролите: Жорж Лопес и неговите ученици Ализе, Аксел, Гийом, Жеси, Жожо, Жоан, Жонатан, Жюлиен, Лаура, Летисия
Copyright © 2024 Dir.bg.