Оливър Туист

Oliver Twist

Великобритания, Чехия, Франция, Италия | 2005г | 130 минути | Драма , Криминален | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 23.09.2005
Премиера в България: 20.01.2006
Премиера на DVD: 26.09.2006
Производител: R.P. Productions, Runteam II Ltd., ETIC Films, Pathe, Sony Pictures Entertainment
Разпространител: Диема вижън
Разпространител DVD: Диема вижън
Награди и номинации: Номинация за най-добър европейски филм 2006 г.
Награда от Холивудски филмови награди 2005 г. (оператор на годината - Павел Еделман)

Бен Кингсли се превъплъщава в образа на Фейгин в новата версия ня вечния шедьовър (1839 г.) на Чарлз Дикенс. Подкрепян от цял ансамбъл непознати млади актьори, Кингсли вдъхва живот на един от най-коварните злодеи в световната литература.

Язвителна критика на отношението към децата във викторианска Англия, сюжетът на Оливър Туист е покоряващ, както винаги. Малкият Оливър (Барни Кларк) е сред стотиците гладни и окъсани сирачета, чиито надути настойници се тъпчат с охолни вечери. Избягвайки в смърдящия, опушен Лондон той скоро е приютен от Артфул Доджър (Хари Идън) – крадец, който го отвежда при Фейгин. В жилището си, превърнато в приют, старият Фейгин ръководи банда невръстни джебчии и проститутки, сред които е и Нанси (Лиан Роу).

Оливър среща богатия ерген г-н Браунлоу (Едуард Хардуик), който може да се превърне в негов любящ баща. Но Фейгин и неговият помощик – садистичният пазител на Нанси Бил Сайкс (Джейми Форман) – не могат да рискуват един от техните храненици да издаде тайните им на властите, и разкошният дом на господин Браунлоу трябва да се прости с голяма част от обзавеждането си...

С уместно гротескно чувство Полански представя Лондон като град, пълен с насилие и врява. В него децата са карани да вършат безчестия и дори се очаква да благодарят за тази привилегия. Но тук има и красота: сцената, в която подчинените на Фейгин обучават Оливър в дребни кражби, изглежда като виртуозно хореографиран балет. И всеки мръсен коптор или симпатичен палавник е пресъздаден с перфектен визуален артистизъм в тази вдъхновена адаптация, която със сигурност ще се превърние в класика.

Кастинг

Режисьор: Роман Полански
В ролите: Барни Кларк, Бен Кингсли, Хари Идън, Лиан Роу, Едуард Хардуик, Джейми Форман, Джереми Суифт, Иън Макнийс, Лиз Смит
Сценарист: Роналд Харууд
Продуценти: Робер Бенмуса, Роман Полански, Ален Сард
Музика: Рейчъл Портман
По книгата на: Чарлз Дикенс
Оператор: Павел Еделман
Copyright © 2024 Dir.bg.