Библейски загадки-част 1

Bible Mysteriesр, vol. 1

- 6/10

За филма

Премиера на DVD: 02.03.2006
Производител: BBC
Разпространител DVD: Prooptiki

Епизод 1. Разпъване на кръст
Този епизод, под формата на класическа детективска мистерия, изследва доказателствата от процеса срещу Исус Христос и неговата ужасяваща смърт на кръста. Той разкрива действията, мотивите и доказателствата срещу тримата основни виновници за смъртта на Исус – Кайфа, главен жрец на Йерусалимския храм, римският наместник в Юдея Пилат Понтийски и самият Исус – сериозно замесен в обстоятелствата около смъртта си.
С помощта на въздействащи драматизации ще се върнете назад във времето и ще видите Юдея от I-ви век, ще изпитате на собствен гръб силовата политика на юдейските властимащи и на наместниците на Римската империя и ще чуете изречените за първи път революционни идеи на Исус и неговите последователи.
Ще се запознаете с експертното мнение на историци, археолози и учени, от главния патолог на Ню Йорк и биографът на Пилат Понтийски до водещите американски библейски археолози.
Този епизод ще ви разкрие една съвсем неочаквана версия за убийството на Исус.

Епизод 2. Мария Магдалена
Коя е била Мария Магдалена? Знаем я като проститутка, на която Исус е простил. Знаем също, че тя е измила краката на Исус със сълзите си и ги е избърсала с косата си. Векове наред тя е била известна като разкаялата се грешница.
Преди повече от сто години тайнствен документ е открит при мистериозни обстоятелства. Оказва се, че документът е Евангелие на Мария, в което се разказва невероятната история на Мария Магдалена като гласът на Исус и неговите учения след смъртта му. Тя е представена като апостол на апостолите. Но Петър поставя под въпрос правото й да говори от името на Исус. Петър и Мария си оспорват лидерството на групата.
Това съперничество отразява основни противоречия в различите представи на вярващите през ранното християнство. От този конфликт страда репутацията на Мария Магдалена и постепенно идеята за жена-лидер става непопулярна и църквата трябва да намери нова роля за нея. Нарочно Мария Магдалена е объркана с други жени с името „Мария” от Библията. Постепенно се ражда образът на Мария проститутката и разкаялия се грешник – образ, който я преследва от 1500 години. Но всъщност нито веднъж Мария Магдалена не е наречена „проститутка” в Библията.
Кампанията срещу Мария Магдалена се провежда от векове и е изключително трудно да бъде възстановена истината. Но може би някой ден тя ще бъде призната за това, което е – една изключителна жена и един от основателите на християнската църква.

Епизод 3. Апостолите
Те бяха недоволни от начина, по който Исус ги води . Те бяха готови да унищожават села, отказали да ги приемат. Те спореха помежду си кой от тях е най-великият.
Това не е традиционната представа, която имаме за апостолите. Но това е реалността, такъв е бил техният живот по прашните пътища, техният живот в сянката на Исус. В този епизод ще разкрием истинската същност на тези забележителни мъже. Ще изследваме техния произход, причината да повярват в Исус и защо не са се разбирали добре помежду си.
С помощта на най-новите медицински и научни доказателства ще обясним как апостолите са се превърнали в лечители и защо това е било толкова важно за техния успех. Развитието на психологията и разширяването на нашите познания в сферата на нервната система и мозъка ни позволяват да разберем как споделените религиозни изживявания на апостолите обясняват тяхната животопроменяща трансформация.
Апостолите са били несъвършени, не им е била чужда ревността, завистта, дори насилието. Но въпреки това те остават заедно след смъртта на Исус и основават движението, което в момента обединява една трета от населението на света.

Кастинг

Copyright © 2024 Dir.bg.