Буена Виста Сошъл Клъб

Buena Vista Social Club

Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Куба | 1999г | 105 минути | Документален , Музикален | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 07.05.1999
Производител: Road Movies Filmproduktion, Kintop Pictures, Instituto Cubano, Artisan Entertainment, IS Films
Награди и номинации: Номинация за Оскар 2000 г.

В ловките ръце на визуалиста Вим Вендерс, вълнуващата документална сага за кубинския музикален феномен, известен като "Буена Виста Сошъл Клъб", се превръща в трогателна медитация за неумолимия ход на времето.

Вендерс излага умело и пестеливо историята за пътя към успеха. Прост разказ, вдъхновен от тъжния романтичен декор на порутената Хавана и от прекрасната й музика.

Две са събитията, които очертават издигането на "Буена Виста Сошъл Клъб" от неизвестна група възрастни музиканти до върховете на славата. През 1998 г. бившият церемониалмайстор на клуба Рай Кудър се завръща, за да запише соло албум на вокалиста Ибрахим Ферер. И бляскавият концерт на групата в "Карнеги Хол".

Виждаме физическия упадък на хората и техния град. Чрез поредица непринудени интервюта с почти всички членове на големия ансамбъл научаваме за славата на Куба и нейните музиканти отпреди половин век, когато мамбо и сон са изпълвали хотелските салони и балните зали на казината.

Но когато старите майстори на музикалното поприще се хвърлят в музиката – звънливият баритон на Компай Сегундо, пиано солата на Рубен Гонсалес, прочувственият дует на Омара Портуондо с Ферер на песента "Dos Gardenias" – тази музика изтрива следите на времето и възрастните хора стават ентусиазирани деца.

Цяла забравена вселена оживява отново – бляскава и ефирна като сън.

Кастинг

Режисьор: Вим Вендерс
В ролите: Елиадес Очоа, Рубен Гонсалес, Рай Кудър, Орландо "Качаито" Лопес, Компай Сегундо
Сценарист: Вим Вендерс
Продуцент: Дийпак Неяр
Оператор: Йорг Видмер
Copyright © 2024 Dir.bg.