Светлината ми прави компания

Light Keeps Me Company

Швеция | 2000г | 78 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: Nordisk Film
Разпространител: Киномания 2006

Свен Вилхелм Нюквист - голям поклонник на книгата на Херман Хесе "Сидхарта", е роден на 3 декември 1922 г. в град Мохеда в шведската провинция Смуланд.

Родителите му са мисионери в Конго и когато синът им решава да се превърне любовта си към фотографията и киното в професия, баща му не е особено удовлетворен.

Но Свен е ненадминат артист, и като верен съратник на Ингмар Бергман и доста други европейски и американски режисьори, издига стандарта за операторско майсторство до абсолютния му връх, особено по отношение на техниките на осветление.

Но житейските му успехи, включително и двата "Оскар"- а (за "Шепот и викове" и "Фани и Александър") вървят редом с тежки загуби. Бракът му с красивата Ула не успява да издържи творческата обсесия на Свен и малкият му син Юхан се самоубива по времето, когато Свен снима в САЩ "Pretty Baby" на Луи Мал. Уникални архивни кадри и коментари на актьори, режисьори и продуценти - и, разбира се, думите на самия Бергман за неговия най-близък съмишленик - създават портрет на наистина изключителна личност.

Кастинг

Режисьор: Карл-Густав Нюквист
В ролите: Ингмар Бергман, Уди Алън, Виторио Стораро, Лив Улман
Copyright © 2024 Dir.bg.