Черната книга

Black Book

Холанди, Германия, Великобритания, Белгия | 2006г | 144 минути | Военен , Драма , Трилър | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 14.09.2006
Премиера в България: 02.03.2007
Производител: ContentFilm Intl.
Разпространител: София Филм Фест 2007
Награди и номинации: Номинация от Британската академия 2007 г.
Две номинации от Европейски филмови награди 2007 г.
Две номинации от Германски филмови награди 2008 г.
3 награди и номинация от Холандски филм фест 2006 г.
Две награди "Рембранд" и номинация 2007 г.
Награда "Младо кино" от кинофестивала във Венеция 2006 г. и номинация за Златен лъв

"Zwartboek":

Възхитителният филм бележи завръщането на Пол Верховен в родната му Холандия след звездна поредица от незабравими филми в Холивуд, между които и Първичен инстинкт (1992).

В новия си филм той се връща към темата от забележителната си холандска драма „Soldier of Orange” (1977) – Втората световна война, и прави приковаващ вниманието трилър, който оставя публиката без дъх.

През лятото на 1944 г. красивата певица еврейката Рашел Стайн (Карис ван Хаутен) се крие от нацистите. Когато скривалището й е бомбардирано, тя и семейството й се присъединяват към група евреи, решили да избягат от немската окупация и да се прехвърлят на съюзническа територия. Но това, което започва като отчаян стремеж към свобода, скоро се превръща в кървава баня, от която Рашел едва оцелява. Тя приема фалшиво име и се присъединява към Съпротивата, чийто водач я убеждава да проникне в немските служби за сигурност, за да спаси сина му от екзекуция.

За да изпълни мисията, тя омайва високопоставения служител Лудвиг Мюнце (Себастиан Кох) и внезапно се оказва въвлечена в мрежа от заговори, интриги и предателства, които хвърлят светлина върху удавеното в кръв бягство, в което загива семейството й.

Във филма играят някои от най-големите холандски актьори, които създават многопластови и сложни образи. Верховен ги хвърля в кипящата лава на своята потресаваща и динамична възстановка на Втората световна война, като изгражда епичен филм с бясно и завладяващо темпо.

"Черната книга" е пропит и с трескавата параноя, запазена марка на режисьора Верховен, в която приятели и врагове се сливат в непроницаема мараня. Това е опасен свят с двусмислен морал, където предаността мигновено се разпада и помощта на най-върли врагове може да се окаже единствен шанс за оцеляване.

Кастинг

Режисьор: Пол Верховен
В ролите: Халина Рейн, Том Хофман, Себастиан Кох, Карис ван Хаутен, Валдемар Кобус, Дерек де Линт, Матиас Схунартс
Сценаристи: Херард Сотеман, Пол Верховен
Продуцент: Йерон Бекер
Музика: Ан Дъдли
Оператор: Карл Валтер Линденлауб
Copyright © 2024 Dir.bg.