Клеопатра

Cleopatra

Великобритания, САЩ, Швейцария | 1963г | 192 минути | Биографичен , Драма , Исторически , Романтичен | Официален сайт
- 6.2/10

За филма

В разпространение от: 31.07.1963
Премиера на DVD: 06.02.2012
Производител: 20th Century Fox, MCL Films, Walwa Films
Разпространител DVD: А Плюс Филмс
Награди и номинации: 4 награди "Оскар" 1964 г. и 5 номинации
4 номинации за Златен глобус 1964 г.
Номинация за Грами 1964 г. (Алекс Норт)


По едноименната книга ("Cleopatra, su vida y su epoca", 1957 г.) на италианския писател и журналист Карло Мария Франдзеро.

През 48 г. пр.н.е. Цезар (Рекс Харисън) преследва Помпей от Фарсала до Египет.

Птоломей (Ричард О'Съливан) - върховен владетел, след като сваля от власт по-голямата си сестра Клеопатра (Елизабет Тейлър) - се опитва да спечели благоволението на Цезар, като му представи главата на Помпей, носена от неговите управители Потинос (Грегоар Аслан) и Ахил (Джон Дусет). За да си осигури закрилата на Цезар от нейния брат, Клеопатра се скрива в една черга, която Аполодор (Чезаре Данова), нейният слуга, подарява на Цезар.

Римлянинът веднага се влюбва безумно в нея. Като осъжда на изгнание Птоломей, той обявява Клеопатра за единствения владетел на Египет и я взема за своя любовница. От тяхната връзка се ражда Цезарион. Цезар, обаче, трябва да се върне в Италия. Въпреки че за кратко той се наслаждава на присъствието на Клеопатра по време на великолепния прием на кралицата в Рим, скоро след това е убит и Клеопатра се връща в Рим.

Когато Марк Антоний (Ричард Бъртън), протежето на Цезар, съзира Клеопатра на нейната изискана лодка в Тарс няколко години по-късно, той е покорен от нея и става неин любовник и военен съюзник. Въпреки връзката си с нея, Антоний - за да закрепи позициите си в Рим - се жени за Октавия (Джийн Марш), сестра на амбициозния Октавиан (Роди Макдауъл). Бракът, обаче, не принася никаква полза.

Клеопатра е разярена и Антоний, изморен от своята римска съпруга, се завръща в Египет. Там той, пренебрегвайки факта, че вече е обвързан, се жени за Клеопатра по време на публична цермония.

Предусещайки слабостта на Антоний, Октавиан атакува и разбива войските му край Акциум. Обезпокоена, Клеопатра изтегля своя флот си и търси убежище в своята гробница.

Снимките са осъществени през април 1960 - март 1963 г. на локации във Великобритания, Италия, Испания, САЩ и Египет.

Кастинг

Режисьори: Джоузеф Манкоуиц, Рубен Мамулян, Дарил Занък
В ролите: Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Рекс Харисън, Ричард О'Съливан, Грегоар Аслан, Джон Дусет, Чезаре Данова, Джийн Марш, Роди Макдауъл, Робърт Стивънс, Джордж Коул, Памела Браун
Сценаристи: Джоузеф Манкоуиц, Раналд Макдугъл, Сидни Бъкман
Продуцент: Уолтър Уангър
Музика: Алекс Норт
По книгата на: Карло Мария Франдзеро
Оператори: Лион Шамрой, Джак Хилдярд
Copyright © 2024 Dir.bg.