Джулай

July

България | 2012г | 98 минути | Драма , Приключенски | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 22.06.2012
Премиера в България: 10.05.2013
Производител: Гала филм
Разпространител: А Плюс Филмс
Награди и номинации: Москвовски филмов фестивал 2012 г. – номинация за наградата „Златен Св. Георги” (Кирил Станков)
Награда на СБФД от "Златна роза" 2012 г.

a.k.a. "Крапец":

След дълга раздяла приятелките Дана и Джу (Касиел Ноа Ашер и Параскева Джукелова) решават да се отправят на лудо пътешествие, за да си припомнят хубавите летни дни и да посрещнат „Джулай морнинг“ на морския бряг. По пътя към тях се присъединява Лили (Яна Титова) и купонът започва – пътуване, музика, море, смях. Но дали всичко може да бъде като преди 20 години?

Идилията е разрушена, когато местен полицай ги моли да напуснат плажа, а нахални мутри и незабравени конфликти помрачават почивката им. Въпреки всичко между трите жени се възражда истинското приятелство и те посрещат с танци и неподправена радост изгрева на 1-ви юли.

Скоро обаче една неочаквана среща ги изправя пред дилема – дали да позволят да бъдат жертви или да поемат справедливостта в свои ръце. Решението ще преобърне живота им завинаги.

Историята донякъде е базирана на реални хора и събития.Трите жени се опитват да избягат от арогантността и пошлостта в едно забравено село на брега на Черно море, но идилията им продължава прекалено кратко - престъпността, насилието и корупцията ги настигат дори в това отдалечено, пусто място - морския бряг при Крапец. Конфликтите от миналото и несподелените тайни заплашват крехкото им приятелство. За разлика от много хора, те обаче решават да не се предават.

Кирил Станков: "Годините след падането на комунистическия режим донесоха насилие, профанщина, корупция и изгубени надежди. Някои се опитаха да намерят по-добро място, отивайки в чужбина, но мнозина не намериха онова, което търсеха. Някои се завърнаха обратно в България, надявайки се отново да намерят приятели и спокойствие, но откриха, че за годините, прекарани в чужбина, те са станали чужденци в собствената си страна. Развръзката във филма е толкова абсурдна, колкото и времето, в което живеем".

Снимките на филма са продължили близо 5 години, завършен е през 2011 г.

Премиера: 34 Международен московски кинофестивал (21 - 30.06.2012 г.)
Прожекция на София Филм Фест: 11-12.03.2013 г.

Кастинг

Режисьор: Кирил Станков
В ролите: Полин Лалова, Кирил Ефремов, Касиел Ноа Ашер, Яна Титова, Ованес Торосян, Филип Аврамов, Ицхак Финци, Стефан А. Щерев, Димитър Терзиев, Параскева Джукелова
Сценарист: Кирил Станков
Продуценти: Галина Тонева, Кирил Кирилов
Музика: Васил Георгиев - Васко Кръпката
Оператор: Рали Ралчев
Copyright © 2024 Dir.bg.