Кутия за храна

The Lunchbox

Индия, Франция, Германия, САЩ, Канада | 2013г | 104 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 6.3/10

За филма

В разпространение от: 19.05.2013
Премиера в България: 13.06.2014
Производител: Sikhya Entertainment, DAR Motion Pictures, Asap Films, Rohfilm, The Match Factory, Sony Pictures Classics
Разпространител: Арт Фест
Награди и номинации: Номинация за БАФТА 2015 г. (най-добър неанглоезичен филм)
Награда и 2 номинации от фестивала в Кан 2013 г.
Награда от София Филм Фест 2014 г.

"Dabba":

Едно от чудесата на Мумбай е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи на кутии осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в лабиринта, който представлява Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Това е историята на една такава кутия.

Грешно доставена кутия за храна свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен мъж, прехвърлил разцвета на живота си. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки си измислен живот. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен живот става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им.

Героите на Кутия за храна съществуват на ръба между реалния Мумбай и този от фантазиите. Накрая те попадат на кръстопът, в който трябва да изберат един от двата свята. Кутия за храна е пропит с носталгия и надежда за бъдещето, но най-вече е история за малките радости в живота, които заслужават нашето внимание.

Прожекции на София Филм Фест: 13-25.03.2014 г.

Кастинг

Режисьор: Ритеш Батра
В ролите: Лилет Дубей, Ирфан Кан, Нимрат Каур, Навазудин Сидики, Барати Ачрейкар, Накул Ваед, Иашви Пунийт Нагар
Сценарист: Ритеш Батра
Copyright © 2024 Dir.bg.