Гласът, който моли Бога за България

Glasut, koito moli Boga za Bulgaria

България | 2014г | 70 минути | Документален | Официален сайт
- 0/10

За филма

Производител: Българска национална телевизия

Сценаристите на филма Невена Коралова и Петя Тетевенска дават нов поглед към живота на големия оперен певец, който е изпълнен с редица превратности. Невена Коларова е дългогодишен ръководител на Редакция „Класическа музика” в БНТ.

Тя е имала две срещи с него, но последното ѝ интервю с Борис Христов, дълго време не вижда бял свят. Той дава интервюто при последното си идване в България, преди да се разболее тежко. В него казва много лични неща, несподеляни до онзи момент, заради които интервюто е било „арестувано” през 1985 година и излъчено едва след промените от 10 ноември 1989-та година.

Зрителите ще видят един драматичен разказ за оперната легенда и уникални кадри, с които само Националната телевизия разполага. Както и непоказван личен архив на неговия поклонник и близък приятел – актьора от Старозагорския театър Нино Луканов. Пред зрителите на филма ще бъдат разкрити и архивите на Държавна сигурност, която е следила Борис Христов. Агенти са претърсвали кореспонденцията с най-близките му хора в България и дори са направили опит да го вербуват, давайки на този гениален артист псевдоним „Гарибалди". Благодарение на Комисията по досиетата екипът на филма успя да прочете и заснеме оригинала на досието.

Кастинг

Режисьор: Росен Елезов
Сценаристи: Невена Коралова, Петя Тетевенска
Copyright © 2024 Dir.bg.