Под игото

Under the Yoke

България | 1952г | 118 минути | Драма , Исторически | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 10.11.1952
Премиера в България: 10.11.1952
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)
По едноименния роман (1894 г.) на Иван Вазов.

България е под турско робство. В село Бяла Черква от Диарбекир се завръща Иван Кралича (Мирослав Миндов). В училището има открит урок. Учениците на Рада Госпожина (Лили Попиванова) се притесняват от заплетените въпроси на гръкофила Киряк Стефчов (Ганчо Ганчев). Тогава се намесва новият учител Бойчо Огнянов (Мирослав Миндов), който помага на момичетата.

Доктор Соколов (Васил Кирков) и Огнянов организират хората в таен комитет за вдигане на въстание. Представителят на Клисура – Иван Боримечката (Петко Карлуковски) се среща с Огнянов и му обещава подкрепа.

От Киряк Стефчов турците разбират, че Огнянов е Иван Кралича. Отиват да го арестуват в църквата, откъдето по време на служба той се измъква с помощта на Колчо Слепеца (Константин Кисимов).

На седянка в дядо Стойовата (Евтим Вълков) къща в Клисура моми и ергени се веселят. В същото време в мазето Огнянов оповестява датата на въстанието.

Подготовката на въстанието е в пълен ход. Рада и Бойчо Огнянов си дават клетва за обич. Извършено е предателство и въстанието избухва по-рано. Клисура и Бяла черква горят. Въстанието е потушено жестоко.

Русия обявява война на Турция и руските войски заедно с българските опълченци освобождават България. Народът възторжено посреща победителите и празнува дългоочакваната свобода.

Снимките са осъществени в Копривщица, в района на Троянския манастир и средногорското село Петрич.

Разлики с книгата на Иван Вазов:
- сцените със смъртта на Бойчо Огнянов и Рада Госпожина са премахнати
- финалът с обесването на Мунчо е заменен с възторжено посрещане на руските войски
- Огнянов е представен като представител на Централния революционен комитет
- в сюжета са добавени липсващи в романа елементи, които приписват на въстанието частично класов характер, а чорбаджиите са представени в значително по-отрицателна светлина
- Кандов, който в романа се присмива на социалистите, е показан във филма като марксист
- Добавени са сцени, показващи антиевропейски настроения сред българите. Във филма, европейците подкрепят османските власти, а Русия е описана като единствен съюзник на въстаниците.

Кастинг

Режисьор: Дако Даковски
В ролите: Петко Карлуковски, Лили Попиванова, Мирослав Миндов, Георги Раданов, Петър Димитров, Ганчо Ганев, Апостол Карамитев, Иван Димов, Константин Кисимов, Стефан Пейчев, Васил Кирков
Сценаристи: Георги Крънзов, Павел Спасов
Продуцент: Александър Христов
Музика: Филип Кутев
По книгата на: Иван Вазов
Оператор: Бончо Карастоянов
Copyright © 2024 Dir.bg.