Игра на кодове

The Imitation Game

Великобритания, САЩ | 2014г | 113 минути | Биографичен , Военен , Драма , Трилър | Официален сайт
- 7.4/10

За филма

В разпространение от: 14.11.2014
Премиера в България: 02.01.2015
Производител: Bristol Automotive, Black Bear Picture, The Weinstein company
Разпространител: Форум Филм България
Награди и номинации: 1 награда (сценарий - Греъм Мур) и 7 номинации за Оскар 2015 г.
5 номинации за Златен глобус 2015 г.
9 номинации за BAFTA 2015 г.
"Филм на годината" от наградите AFI 2015 г.

По биографичната книга "Alan Turing: The Enigma" (1992 г.) на английския математик и писател Андрю Ходжис.

Една от най-великите истории на нашето време започва в мрачните дни на Втората световна война. Алън Тюринг е брилянтен математик от Кеймбридж, вербуван от британската армия, за да разбие нацистките кодове. Работата му начело на екип от непригодни гении не само съкращава войната, но и развива технологиите до степента, в която могат да бъдат изобретени компютрите. За което обаче Тюринг плаща сурова цена.

В Кеймбридж младият Тюринг бързо се доказва като новатор в мисленето с теориите си за потенциала на изчислителните машини.

Когато войната между Великобритания и Германия е обявена, теориите му се доказват в практиката. Тюринг лесно минава теста, който го прави член на свръхсекретна група, на която е възложено да декодира критичните немски морски комуникации. За изненада на командващите офицери, познания по темата притежава и младата дама Джоан Кларк.

Тюринг и Кларк бързо се сприятеляват и скоро се сгодяват.

Свързани новини

Холивудските филмови награди 2014 откриха сезона на наградите Ето и номинациите за “Златен глобус” "Несломен" и "Вдън горите" начело в САЩ този коледен четвъртък Американската гилдия на сценаристите обяви номинациите си "Гранд Хотел Будапеща" с най-много номинации за BAFTA Награди AFI 2015 - звезден обяд и реч на Кърк Дъглас "Аз съм Шарли" и на Златен глобус, изненади Обявиха номинациите за Оскар 2015 Обявиха наградите на Режисьорската гилдия на САЩ Английската академия раздаде наградите си Водещият на наградите Оскар има нужда от скандал Първият Оскар е факт, вижте и останалите Награди "Оскар" - победителите Мортен Тилдум ще прави фентъзи след фантастиката "Пътници" Номинации за Грами 2016 25 световни и 8 международни премиери на фестивала в Торонто - TIFF Рейчъл Вайс в инди фантастиката "Cloud One" "Фаворитката" доминира на британските награди за независимо кино

Кастинг

Режисьор: Мортен Тилдум
В ролите: Бенедикт Къмбърбач, Кийра Найтли, Матю Гуд, Марк Стронг, Чарлз Данс, Алан Лийч, Тапънс Мидълтън, Рори Киниър, Матю Биърд, Алекс Лотър
Сценарист: Греъм Мур
Продуценти: Нора Гросман, Идо Островски
Музика: Александр Деспла
По книгата на: Андрю Ходжис
Оператор: Оскар Фаура
Copyright © 2024 Dir.bg.