Валенса: Човек на надеждата

Wałęsa. Człowiek z nadziei

Полша | 2013г | 112 минути | Биографичен , Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 04.10.2013
Производител: Akson Studio, Canal+ Polska, TVP, ITI Cinema
Награди и номинации: 5 номинации от Полски филмови награди 2014 г.
Предложение на Полша за номинация за Оскар
Нагврада "Pasinetti" от Венеция 2013 г. (за Мария Розария Омаджо)

"Walesa: Man of Hope":

Малцина могат да претендират, че реално са променили света, в който живеят. Сред тези няколко, без съмнение, е и Лех Валенса – обикновен корабостроител и електротехник, който неволно повежда тиха революция, която в крайна сметка не само събаря тоталитарния режим в родната му Полша, но и спомага за окончателното падане на комунизма в края на 80-те години.

Анджей Вайда драматизира обществения и личния живот на този измамно обикновен, но всъщност неимоверно сложен човек. Структурирането на филма около интервю, което Валенса дава на прочутата италианска журналистка Ориана Фалачи (в ролята - Мария Розария Омаджо), позволява на Вайда да се движи с лекота между миналото и настоящето, между знаковите събития от епохата и личния живот на Лех и съпругата му Данута (Агньешка Гроховска).

Архивни кадри от стачките, опашките пред магазините, протестите, военното положение и аудиенцията на Валенса при папа Йоан Павел II ни връщат в онези години, но и позволяват на Вайда да надникне в случващото се зад вратата на семплия социалистически апартамент, в който това семейство работници нараства непрекъснато с новородени деца.

Свързани новини

Почина Анджей Вайда

Кастинг

Режисьор: Анджей Вайда
В ролите: Роберт Вьецкевич, Мария Розария Омаджо, Агньешка Гроховска, Ивона Бьелска, Збигньев Замаховски, Ева Колясинска, Мирослав Бака, Михал Чернецки
Сценарист: Януш Гловацкий
Продуцент: Михал Квьечински
Оператор: Павел Еделман
Copyright © 2024 Dir.bg.