Търновската царица

The Queen of Turnovo

България | 1981г | 97 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 02.02.1981
Премиера в България: 02.02.1981
Производител: Студия за игрални филми „Бояна“, творчески колектив „Хемус“
Разпространител: Българска кинематография

По едноименната повест (1974 г.) на българския писател Никола Станев (псевдоним Емилиян Станев).

Велико Търново в началото на ХХ век. От Париж, след осемгодишно пребиваване и харчене на огромни суми пари, се е завърнал младият доктор Старирадев (Стефан Данаилов), завършил там медицина. Баща му е починал, а майка му иска да се ожени за подходяща жена - да е богата, от заможен род. Запознават го с Елеонора Смилова (Ели Скорчева) - богата, но болна от туберкулоза млада жена, която изисква непрестанни лекарски грижи. В крайна сметка той я изпраща в Швейцария, тъй като състоянието й се влошава.

В дома на Старирадев работи като прислужница Марина Кольова (Камелия Тодорова), млада и природноинтелигентна жена. Заради нейната жизненост, красота и гордост всички я наричат "Търновската царица". Старирадев се влюбва в нея... Съпругът на Марина, пощаджията Кольо (Георги Пенков) започва да ревнува и една вечер прострелва доктора. Той обаче се възстановява в санаториум.

През септември 1912 г. избухва Балканската война, а с това идват и обозите с ранени или болни от холера войници. Старирадев в санаториума им помага, но егоизмът и себелюбието му го оставят безучастен към страданието на хората, дори към личното му щастие и любов. Един ден с влака с ранени пристига и Марина, която е станала медицинска сестра. Старирадев я моля да остане, но като единствен възможен избор тя предпочита да се посвети на ранените и болните, сама да намери своето място в живота.

Кастинг

Режисьор: Янко Янков
В ролите: Камелия Тодорова, Стефан Данаилов, Ели Скорчева, Невена Коканова, Борис Луканов, Цветана Енева, Минка Сюлеймезова, Кирил Кавадарков, Джоко Росич, Георги Пенков
Сценарист: Янко Янков
Продуцент: Христо Йоцов
Музика: Георги Генков
Оператор: Георги Георгиев
Copyright © 2024 Dir.bg.