Манон

Manon

Великобритания | 2014г | 180 минути | Балет , Музикален | Официален сайт
- 1/10

За филма

В разпространение от: 16.10.2014
Производител: The Royal Opera House
Разпространител: кино Арена

Музика от операта "Манон" (1884 г.) на френския композитор Жул Масне.

Манон Леско е красива млада дама, която става жертва на моралната деградация на Париж в първите години на 18-и век. Манон се запознава и влюбва в Де Грийо. Леско – нейният брат - не одобрява връзката им и я предлага на предложилия най-висока цена. Двамата влюбени търсят убежище в Париж, но когато г-н Г.М. предлага на Манон луксозен живот, тя не може да устои. С помощта на Леско, Де Грийо замисля измама при игра на карти в опит да спечели богатството на Г.М. Опитите им се провалят, а Манон е арестувана като проститутка и депортирана в колонията La Nouvelle-Orleans (създадена през пролетта на 1718 г., днешен Ню Орлиънс в САЩ), където Де Грийо я последва. По време на бягството, Манон умира от изтощение.
Гамата от сложни персонажи се допълва от коравосърдечния Господин Г.М., от надменния тъмничар и от Леско, брат на Манон.

Хореографът Кенет Макмилън (1929-1992) вдъхва живот на историята на Манон, а балетът на Кралската опера пресъздава по блестящ начин бруталността и упадъка на личността, описани в едноименния роман (1750 г.) на френския писател Антоан-Франсоа Прево, както и безпомощността на Манон, разкъсвана между любовта си към поета Де Грийо и стремежа си към пари и социален престиж.

В центъра на балета са дуетите, които Макмилън създава за Манон и Де Грийо, които са сред най-емоционално наситените и еротични хореографии, изпълнявани някога. Постановката на Кенет Макмилън датира от 7 март 1974 г., тогава с Антоанет Сибли и Антъни Дауъл в главните роли. Спектакълът бързо се превръща в основна част от репертоара на Кралския балет и крайъгълен камък в драматичното танцово изкуство.

През сезон 2017/18 постановката е възобновена като част от отбелязването на 25 години от кончината на Макмилън и фундаменталната му роля за британския балет.

Прожекции в кина Арена: 23.06., 27.06. и 19., 22. и 23.11.2014 г. в София, Варна, Стара Загора, Велико Търново и Плевен.
(в ролите, 2014 г: Манон - Марианела Нуньес, Де Грийо - Федерико Бонели, г-н Г.М. - Кристофър Сондърс, тъмничарят - Гари Ейвис, Леско - Рикардо Сервера)

Прожекции в кина Арена: 20., 23. и 24.06.2018 г.
(сезон пролет 2018 на Кралската опера; Манон се изпълнява от Лаура Морера / Франческа Хейуърд / Сара Лам, а Де Грийо - от Стивън Макрей / Алекзандър Кембъл / Вадим Мунтагиров).

Кастинг

В ролите: Лаура Морера, Марианела Нуньес, Сара Лам, Франческа Хейуърд, Алекзандър Кембъл, Стивън Макрей, Федерико Бонели, Вадим Мунтагиров, Кристофър Сондърс, Гари Ейвис, Рикардо Сервера
Музика: Жул Масне
Диригенти: Бари Уърдсуърт, Мартин Йейтс
Copyright © 2024 Dir.bg.