Да живее свободата

Viva la liberta

Италия | 2013г | 92 минути | Драма , Комедия | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 14.02.2013
Производител: Rai Cinema
Награди и номинации: 2 награди „давид на донатело“ – за поддържащ актьор на Валерио Мастандреа и сценарий
2 награди на италианските киножурналисти – за най-добър актьор на Тони Сервило и сценарий
Карлови вари – Конкурсна програма
9 номинации за „давид на донатело“ – за най-добър филм, актьор на Тони Сервило, актриса на Валери Бруни Тедески, поддържаща актриса на Ана Бонаюто, монтаж, звук, грим, прически и визуални ефекти

Енрико Оливери – лидер на водещата опозиционна партия, е в депресия. Изборите наближават и социологическите прогнози сочат, че нещата не се подреждат в негова полза. Неспособен да приеме ситуацията, Енрико просто изчезва една вечер без следа. Останалите партийни лидери се опитват да прикрият случката. Тогава сивия кардинал на партията – Андреа Ботини, се сеща, че Енрико има брат близнак. Въпреки поразителната прилика между него и Енрико, Джовани е напълно противоположен като характер.

В собствения си роман, който е в основата на филма, режисьорът Роберто Андо сравнява два различни манталитета, символизиращи напълно различен подход към живота и политиката. По същия начин във филма той постига сатира на непостоянната италианска политика и на дразнещите навици на управляващата класа.

Така Андо успешно се вписва в забележителната традиция на италианското политическо кино, наложена от братя Тавиани, Марко Белокио, Бертолучи и Елио Петри. А изпълнението на Тони Сервило (играещ и двамата братя), е меко казано феноменално.

Кастинг

Режисьор: Роберто Андо
В ролите: Джанрико Тедески, Валерия Бруни Тедески, Валерио Мастандреа, Тони Сервило, Андреа Ренци, Микела Ческон, Джудит Дейвис
Сценаристи: Анджело Пасквини, Роберто Андо
Copyright © 2024 Dir.bg.