Омбре

Ombre

България | 2014г | 104 минути | Драма | Официален сайт
- 6.3/10

За филма

В разпространение от: 15.10.2014
Премиера в България: 20.02.2015
Производител: Нак-Зак Вижън
Разпространител: Про Филмс
Награди и номинации: Диплом за цялостно актьорско изпълнение от фестивала "Златна роза" 2014 г.

По едноименния роман (2000 г.) на Емил Тонев.

Забавно-тъжен или тъжно-забавен балкански истърн. Режисьорски дебют в пълнометражното игрално кино на Захари Паунов (и негов последен филм). Една история за приятелството, любовта и толерантността, както и за невъзможността да ги постигнем по едно и също време и на едно място, особено тук – на Балканите.

Причините за липсата на хармония винаги са много, почти колкото и добрите намерения по пътя към нея. Егоцентризмът и вътрешният хаос или горещият темперамент и навикът първо да действаме, а после да мислим, ще доведат до грешка, чиято жертва - както обикновено по тези географски ширини - става най-невинният.

В основата на сюжета е 30-годишният журналист Ангел (Валери Йорданов), който се забърква в наркотрафик. Той живее в големия град, но все не успява да намери своята посока в живота. Един ден решава, че трябва да емигрира от България, но няма пари. За да ги набави, приема да прекара пратка с наркотици от града до крайграничен пазар.

Там обаче се сблъсква с бруталността на местните дилъри и е принуден да бяга в гората на близката планина, където попада в лагера на група мъже, произвеждащи дървени въглища. С течение на времето Ангел се сближава с членовете на комуната – коравия и интелигентен сърбин Бранко, смешния македонец Люпчо, кроткия помак Ахмед, възторжения циганин Роберт и мрачния йога Стефан. Там са и рускинята Надя и четирите й деца, които живеят в лагера. Животът сред въглищарите се отразява добре на Ангел, но не след дълго той ще разбере защо приятелството, любовта и толерантността не могат да съществуват съвместно, особено на Балканите.

Кастинг

Режисьор: Захари Паунов
В ролите: Валери Йорданов, Стефка Янорова, Иван Ранков, Любомир Бъчваров, Калин Вельов, Диана Костова
Сценарист: Емил Тонев
Продуцент: Атанас Маринов
Музика: Петър Георгиев - Пешето
По книгата на: Емил Тонев
Оператор: Иван Вацов
Copyright © 2024 Dir.bg.