Писмо до Америка

Letter to America

България, Холандия, Унгария | 2000г | 99 минути | Драма | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 14.10.2000
Премиера в България: 02.03.2001
Производител: Клас Филм
Разпространител: Клас Филм, Budapest Filmstudio, Phanta Vision, Celluloid Dreams
Награди и номинации: 5 награди от „Златна роза” Варна 2000 г. (музика, най-добра млада актриса, награди на критиката, публиката и студентите от НАТФИЗ)
Голямата награда „Златна ракла” от Пловдив 2001 г.

Дебютен игрален филм на Иглика Трифонова - в жанра "религиозна драма", смесващ игрално кино и документални факти, цветно и черно-бяло.

Едно момче тръгва да търси стара българска песен, „за да възкреси” най-добрия си приятел.

Емигриралият в САЩ Камен (Петър Антонов) катастрофира и изпада в кома. От американското посолство в София отказват виза на най-добрия му приятел Иван (Филип Аврамов). В отчаянието си, той тръгва да търси бабата на Камен. Тя знае стара народна песен, която, според легендата, прогонвала смъртта.

На път за нейното село Иван среща различни хора и снима техните истории с видеокамера, изпълнен с надежда, че приятелят му ще оживее и ще ги види. Бабата вече е умряла, но песента още се пее. Дали силата й ще стигне до другия край на земята?

Успоредно със стръмните и непристъпни самотни сипеи, които Иван изкачва в търсене на пътя към селото на Камен се зареждат картини от станция на метрото в Ню Йорк с многото хора там, които винаги бързат. И думите на Камен, които остават да висят някъде в пространството, изпратени във вид на видео писмо...“Къде отиват? Някои си знаят. А аз накъде отивам? Въобще за къде сме се запътили? Бързаме, движиме се, това ли е най-важното? Странното е, че тук сред толкова хора се чувствам най-сам. Здрасти Иване!”

Един селски човек на фона на невероятната Пирин планина, който изплаква мъката си... Човеколюбив, искрен и много естествен, който жадува да намери жената на живота си. “Гледал ли си за самотните сърца? Такива като мен...”

Прожекция на 24 "Златна роза" Варна: 14-19.10.2000 г.
Прожекция на 19 София Филм Фест: 17.03.2015 г.

Кастинг

Режисьор: Иглика Трифонова
В ролите: Филип Аврамов, Ана Пападопулу, Петър Антонов, Жорета Николова, Красимир Доков, Мая Новоселска, Валентин Гошев, Любов Любчева, Йордан Биков, Светлана Янчева
Сценарист: Иглика Трифонова
Продуценти: Росица Вълканова, Петра Хутингс, Ласло Кантор
Музика: Милчо Левиев
Оператор: Рали Ралчев
Copyright © 2024 Dir.bg.