Покаяние

Repentance

СССР (Грузия) | 1984г | 153 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 30.11.1986
Производител: Qartuli Telepilmi / Совекспортфилм
Разпространител: 19 София Филм Фест 2015 г.
Награди и номинации: Номинация за Златен глобус 1988 г. (ной-добър чуждоезичен филм)
Номинация за "Златна палма" на кинофестивала в Кан 1987 г. (за Тенгиз Абуладзе)
Наградите на 3-те журита в Кан 1987 г. (Голямата награда, на ФИПРЕССИ и на икуменическото жури)

Излъчване - 5 март 2015 г.

Заснет през 1984 година – във времена, когато все още да бъдеш свободомислещ и критикуващ, означава да си спечелиш доста опасни партийни врагове, филмът се появява на екран след началото на прочутата „перестройка” през януари 1987 година и незабавно се превръща в знакова творба за своето време.

„Покаяние” получава 6 награди „Ника” 1988 г. на току-що учредената Руска академия за филмово изкуство.

В деня на погребението на Варлам Аравидзе (в ролята - Автандил Махарадзе), кмет на малък грузински град, трупът му се оказва в двора на сина му и тайно е закопан отново. Смъртта на един градски управник не е причина за отказ от отмъщение... Това се повтаря ден след ден, докато не откриват кой търси символично възмездие за греховете в миналото.

Предизвикателен детайл в сюжета е образът на диктатора – в него могат да бъдат разпознати както Хитлер и Мусолини, така и Сталин и Берия.

Тялото продължава да се появява, полицията хваща местна жена и я обвинява, че откопава мъртвеца. Тя твърди, че Варлам никога не трябва да бъде оставен да почива в мир, защото е отговорен за управление с терор като това на Сталин, довело до изчезването на много нейни приятели.

Кастинг

Режисьор: Тенгиз Абуладзе
В ролите: Автандил Махарадзе, Иа Нинидзе, Зейнаб Боцвадзе, Кетеван Абуладзе, Едишер Гиоргобиани, Кахи Кавсадзе, Мераб Нинидзе, Нино Закаридзе, Борис Ципурия, Нано Очигава, Акаки Хидашели, Лео Антадзе
Сценаристи: Тенгиз Абуладзе, Нана Жанелидзе, Резо Квесевала
Музика: Нана Жанелидзе
Оператор: Михаил Агранович
Copyright © 2024 Dir.bg.