Хроника на чувствата

A Chronicle of Sentiments

България | 1962г | 83 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 10/10

За филма

В разпространение от: 09.04.1962
Премиера в България: 09.04.1962
Производител: Студия за игрални филми „Бояна“
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: Награда за женска роля на Жоржета Чакърова - Варна, 1962 г.

(черно-бял)

История за морала и правото на любов в строителна бригада.

България, 1960-те години. На огромната строителна площадка на нов завод се преплитат съдбите на няколко герои. В бригадата на Петко Радоев (Любомир Киселички), която е една от първенците на обекта, работи и младата арматуристка Марето (Жоржета Чакърова). Красива и свободомислеща, тя привлича погледите на мъжете от бригадата. Марето е в интимни отношения с Петко, но старателно прикрива връзката си, защото се страхува да не бъде изоставена. Красавицата е преследвана от тайна в миналото си, която хвърля сянка върху любовта й с бригадира.

Комсомолският секретар Иван Мантов (Васил Попилиев) е достоен мъж, посветен на работата и хората си. Това обаче затормозява и без това тежката обстановка в дома му. Той е получил характеристиката на Марето от предишния обект, на който е работила. От нея разбира, че тя е била отлична в работата си, но е имала отношения с мъж, който я е поругал и изоставил. Според Иван, този факт поставя петно върху нейното име и затова не му дава гласност.

Непреходни човешки ценности – достойнство, лоялност, любов и дълг са поставени на изпитание на фона на мащабния социалистически строеж. В повечето случаи това са малки жанрови картини от строителния живот, които в съвкупността си създават у нас чувството за живото течение на всекидневието на героите.

Кастинг

Режисьор: Любомир Шарланджиев
В ролите: Янка Влахова, Жоржета Чакърова, Васил Попилиев, Йосиф Сърчаджиев, Джоко Росич, Григор Вачков, Милка Туйкова, Любомир Киселички, Иван Трифонов, Петър Вучков, Лора Керанова
Сценарист: Тодор Монов
Музика: Симеон Пиронков
Оператор: Емил Вагенщайн
Copyright © 2024 Dir.bg.