Калоян

Kaloyan

България | 1963г | 107 минути | Драма , Исторически | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 21.01.1963
Премиера в България: 21.01.1963
Производител: Бояна Филм
Разпространител: Българска кинематография

1197 година. Половината български земи са все още под византийско владение. Цар Петър е убит от заговорници и брат му Калоян (Васил Стойчев) се възкачва на трона.

Цар Калоян се възкачва на трона в тежки за България времена. Калоян е принуден да води гъвкава вуъншна политика, за да заздрави крехките си позиции. Папа Инокентий III го признава, но малко по-късно Четвъртият кръстоносен поход начело с император Балдуин минава през страната и се задава нов конфликт... Калоян се опитва да запази земите си от унищожение.

„Филмът предвещаваше нов етап в творческото развитие на Дако Даковски... Този исторически филм беше замислен почти като монодрама, макар и на широк епичен фон. Личността и историята трябваше да се слеят в единно могъщо дихание: трагизмът на личността трябваше да прозвучи с монументална обобщеност като необходима историческа саможертва.

Всичко трябваше да бъде разгърнато двупланово: като исторически сюжет и същевременно – като негова проекция върху съвременността. В съответствие с тази концепция, Даковски потърси и нови изразни средства. За съжаление, преждевременната смърт му попречи да осъществи творческите си намерения.”
Неделчо Милев, "Певец на браздите", София, 1971 г.

(Филмът е завършен от Юри Арнаудов)

Кастинг

Режисьори: Дако Даковски, Юри Арнаудов
В ролите: Васил Стойчев, Богомил Симеонов, Спас Джонев, Андрей Михайлов, Магдалена Мирчева, Иван Стефанов, Иван Тонев, Николай Дойчев, Цветана Манева, Георги Манев, Константин Димчев, Борис Михайлов, Георги Сарафов
Сценаристи: Дако Даковски, Димитър Мантов, Антон Дончев
Музика: Найден Геров
Оператори: Емануил Пангелов, Христо Вълчанов
Copyright © 2024 Dir.bg.