Веригата

The Chain

България | 1964г | 93 минути | Военен , Драма | Официален сайт
- 7.7/10

За филма

В разпространение от: 31.08.1964
Премиера в България: 31.08.1964
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: Най-добър филм - Златна роза, Варна 1964 г.
„Сребърна плоча” - Кунео, Италия, 1965 г.

(черно-бял)

Антифашист (Васил Попилиев) е осъден на смърт. Местят го в друг затвор, но по пътя успява да скочи през прозореца и да избяга от влака, макар и окован във верига.

Човекът с веригата се добира до някакво село, където уплашена жена го отпраща. Припаднал насред полето, прибира го селянин с каруцата си. С помощта на войник, симпатизиращ на съпротивата, беглецът е прокаран през полицейската блокада. Селянинът го приютява у дома си, но започва претърсване къща по къща. Осъденият излиза навън, за да не бъде намерен в дома на спасителя си. Войникът започва да реже веригата, но е застрелян, а осъденият успява да избяга при партизаните.

„Това е филм за желязната верига на фашизма и за веригата на човешката солидарност, която се оказва по-здрава. Филм за доверието в хората.”
Анжел Вагенщайн

„Шарланджиев е почувствал историята с бягството в цялата й документална сила и простота, в нейната оголеност и сурова предметност и кинематографично я е изразил точно така. И в това е силата на филма.”
Иван Стефанов, сп. „Киноизкуство” 9/1964

Кастинг

Режисьор: Любомир Шарланджиев
В ролите: Васил Попилиев, Иван Братанов, Лео Конфорти, Григор Вачков, Константин Коцев, Никола Дадов, Аспарух Сариев, Илия Добрев
Сценарист: Анжел Вагенщайн
Продуцент: Мария Гъмова
Музика: Кирил Цибулка
Оператор: Емил Вагенщайн
Copyright © 2024 Dir.bg.