Неспокоен дом

Troubled Home

България | 1965г | 89 минути | Драма | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 08.10.1965
Премиера в България: 08.10.1965
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография

(черно-бял)
По разказите "Испанска холера" и "Мъжът, който приличаше на зорница" (от сборника „Момчето с цигулката“ 1963 г.) на Павел Вежинов.

Грижи, съмнения и вина... Разказ за ежедневието на едно семейство през 60-те с много ситуации, непреходни и до днес.

„В рамките на едно семейство сме се стремили да покажем борбата на новото със старото. Тази борба се води и в душата на главния герой – Манасиев (Иван Кондов). Не сме си поставяли задачата да даваме на зрителя готови рецепти. Само повдигаме някои въпроси на морала и възпитанието на децата, говорим за отговорността.

Би ни се искало нашият филм да прозвучи като тревожна камбана, да засегне най-чувствителните струни у зрителя.”
Яким Якимов

Средно статистическо семейство - баща, майка, дъщеря и син. Но всеки има своите проблеми. Евтим Манасиев, добър инженер, е принципен човек. В момента замества началника на завода. С дадените му правомощия уволнява работничка, която има любовник - женен мъж. През почивката си в Хисаря обаче двамата са в една станция и Манасиев има възможност да опознае нещата по-отблизо.

Бистра (Елена Райнова) ще се омъжва за пианист, така че, ако младите няма къде да живеят, ще бъдат в дома на Манасиеви. Бистра си мечтае за кола и лукс, докато съпругът й свири по барове и спи с певици. Борис (Милен Пенев) ходи на училище. Заедно с неподходящи приятели образуват своеобразно братство. Тъй като изхарчват парите, които баща му е дал за уроци, открадват магнетофон. Дали е виновен?

Кастинг

Режисьор: Яким Якимов
В ролите: Благовеста Кабаиванова, Валентин Вълков, Найчо Петров, Васил Попилиев, Елена Райнова, Милен Пенев, Емилия Радева, Иван Кондов
Сценарист: Павел Вежинов
Продуцент: Димитър Гьошев
Музика: Кирил Цибулка
По книгата на: Павел Вежинов
Оператор: Емил Вагенщайн
Copyright © 2024 Dir.bg.