Свободният щат

Free State of Jones

- 8.5/10

За филма

В разпространение от: 24.06.2016
Премиера в България: 27.01.2017
Производител: STX Entertainment, Huayi Brothers, Bluegrass Films
Разпространител: Лента / BS Films

Докато гражданската война (1861-1865) разделя нацията, един беден фермер от Мисисипи - щат, напуснал Съюза - е дезертьор от армията на Юга, завръща се в Мисисипи и води група въстаници срещу армията на Конфедерацията. Това са група войници, избягали роби и жени на бунт срещу корумпираното управление.

Създадена по истински случай, лентата разказва за непокорния и необикновен Нютън Найт (Матю Макконъхи). Няма нищо по-необикновено от реалния живот, особено когато действието се развива през 1862, а дребен фермер вдъхновява населението за бунт срещу Конфедерацията, жени се за бивша робиня и провъзгласява свободен щат за смесеното население.

Когато бедните фермери са толкова притиснати от правителстото, колкото и робите-бегълци, жените не знаят дали децата им ще преживеят зимата, а Америка е по-разделена от когато и да било, един престъпник се превръща в лидер. Той вдъхновява за бунт хората, които няма какво да губят.

В резултат на бунта им, окръг Джоунс, щата Мисисипи, се отцепва от Конфедерацията и се обявява за "Свободния щат Джоунс".

Действителният Newton Knight (1837 - 1922) е бил женен за освободена робиня и създава уникална общност от бели и цветнокожи в Южните щати след войната.

Кастинг

Режисьор: Гари Рос
В ролите: Матю Макконъхи, Гугу Ембата-Ро, Кери Ръсел, Джейкъб Лофланд, Махършала Али, Шон Бриджърс, Кери Кейхил, Джесика Колинс, Гари Кръбз
Сценарист: Гари Рос
Продуценти: Джон Килик, Гари Рос
Музика: Хауърд Шор
Оператор: Беноа Делом
Copyright © 2024 Dir.bg.