24 часа дъжд

24 Hours Raining

България | 1982г | 86 минути | Драма , Романтичен | Официален сайт
- 0/10

За филма

В разпространение от: 06.12.1982
Премиера в България: 06.12.1982
Производител: Студия за игрални филми
Разпространител: Българска кинематография
Награди и номинации: Две награди от Съюза на българските филмови дейци 1982 г. (сценография и мъжка роля - Стефан Маявродиев)

По разказа „Частният учител“ от сборника "Вечери в Антимовския хан" (1928 г.) на Йордан Йовков.

Пусто, гранично село с разкаляни улички - след 1925 г. Полузабравен, задрямал в планинските пазви свят, сякаш времето е спряло. Появата на една красива жена от пътуваща театрална трупа нарушава монотонния ритъм на всекидневието, смущава компанията на офицера Васил Алтънов (Стефан Данаилов), фелдшера Марински (Кирил Варийски), кръчмаря Сандьо (Игор Кюлюмов) и учителя Станчо Палазов (Стефан Мавродиев).

В рамките на двадесет и четири часа, през които непрестанно вали дъжд, се разкриват характерите на присъстващите. На двама от трупата – г-ца Елиза Барбиери (Ева Шикулска) и г-н Фуджияма (Вельо Горанов) – визите са просрочени. Началникът на заставата, капитан Алтънов, отказва да ги пусне. Повлиян от присъствието на Елиза, капитанът решава вечерта да устрои банкет. По време на вечерята г-н Марински изпява своя песен, а г-н Фуджияма показва фокуси.

Навън вали непрекъснато. Кап. Алтънов се напива, ухажва Елиза. Дребният, невзрачен на пръв поглед, но с богата душевност учител Палазов цитира Горки - заражда се любов между него и красивата актриса Елиза. Капитанът му забранява да цитира Горки, защото това име звучи опасно, а той е офицер на Негово Величество и мрази болшевиките. Вече порядъчно пиян, той принуждава госпожица Барбиери да танцува с него и разкъсва дрехите й. Станчо се намесва. В името на честта си, Алтънов изважда пистолет, но останалите го спират.

На следващия ден Палазов отпътува заедно с г-ца Барбиери и нейната трупа.

"Филмът е филм за любовта, за това как тя се противопоставя на насилието и може да прероди човека… Пренесохме историята с около 30 години напред във времето и така тя се разиграва някъде към края на 1920-те години - става разказ за съдбата на българската интелигенция от това време."
Владислав Икономов

Кастинг

Режисьор: Владислав Икономов
В ролите: Игор Кюлюмов, Ламби Кондов, Васил Димитров, Иван Джамбазов, Никола Дадов, Кирил Варийски, Вельо Горанов, Ева Шикулска, Стефан Мавродиев, Стефан Данаилов
Сценаристи: Никола Тихолов, Владислав Икономов
Продуцент: Трайчо Иванов
Музика: Кирил Цибулка
Оператор: Крум Крумов
Copyright © 2024 Dir.bg.