"Дядо Мраз: Битката на магьосниците" с тийзър-трейлър

07.03.2016 г.
В петък руското издание КиноПоиск представи тийзър-трейлъра на семейното екшън-фентъзи "Дед Мороз. Битва магов" ("Дядо Мраз: Битката на магьосниците"), което ще излезе на екран на 29 декември 2016 година. Фьодор Бондарчук играе ролята на безсмъртен магьосник, а режисьорът Александър Войтински обяснява какви са тези вълшебници "на повикване", от коя галактика са дошли и защо убийството с ледени висулки не е така страшно - филмът е разрешен за деца над 6-годишна възраст.

Вижте тийзъра (на руски език).

"Всичко започна с бестселъра "Корпорация Деда Мороза" (2012 г.), написан от Анна Бербеницкая. Всъщност писателката вече търси друга екранизация на своя роман, тъй като ние се отдалечихме от него толкова много, че от изходния сюжет нищо не остана. Все пак, най-ценното бе да се съвмести новогодишния жанр с фентъзито, което си е заслуга на Анна. Работата по сценария продължи три години и по него се трудиха над десетина автори, съавтори, редактори и консултанти от различни градове. Наложи ни се да разработим цяла митология, от която във филма няма да влезе много, тъй като невидимата част от айсберга ще остане в черновите - тя ще стигне за още няколко филма. Всяка стъпка във фентъзи-вселената трябва да бъде обоснована и ни се наложи да се върнем хиляди години назад, от първата й тухличка. Всичко това бе едно дълго пътуване: ту имаше финансиране, ту нямаше; хората ту идваха, ту се уморяваха и си отиваха; не се виждаше светлина в тунела. Съдбата на проекта висеше на косъм, но Лев Карасев - негов продуцент, инициатор и вдъхновител - не отстъпи".

В крайната версия на сюжета, главна героиня е московската ученичка Маша (20-годишната актриса Таисия Вилкова), измъчвана от среднощни видения на летящи огнени чудовища. Майка й преживява, а нейните съученици й се присмиват. Но веднъж Маша наблюдава не насън, а наяве сражение на крилатите същества с млади хора, наричащи себе си магьосници, в самия център на Москва. Един от маговете спасява Маша от нападение на химера... след което тя попада в секретна корпорация и научава, че Дядо Мраз съществува и че е начело на армия магьосници, които управляват снега и леда - и охраняват Земята от тъмни сили.

Първият тийзър на проекта дава представа за атмосферата на филма, но не става съвсем ясно каква е ролята на Бондарчук - дали е Дядо Мраз в моден костюм и класическа прическа, или е някой друг още по-нависоко в йерархията на магьосниците.

Режисьорът Войтински споделя, че "от тийзъра нищо не става ясно - той е направен, за да обърка и заинтригува зрителя. Дядо Мраз си няма митология в никоя страна по света. Той е нещо като магьосник по поръчка, на повикване - идва веднъж в годината, раздава подаръци, тръгва си и повече не дава признаци на живот. Никой не знае откъде се е взел, на колко е години, има ли си семейство, какво прави в свободното си време и т.н. Ние го разработихме като класически магьосник, а заедно с него - и целия му вълшебен свят. Неговото име - Дядо Мраз - е измислено от хората, а всъщност той се казва Миран, безсмъртният син на Елеазар, долетял на нашата планета от Ледената галактика. Миран има безсмъртни братя, които са известни като новогодишни вълшебници на повикване. Те съхраняват традицията на всеобщия празник, а събирането около елхите и даването на подаръци е част от магически обряд, пазещ планетата от космически чудовища.

Александър Войтински, режисьор


Братята нямат нищо против това, да ги наричат магьосници - напротив, те насърчават хората и така поддържат новогодишните митове. В живота те са обикновени хора, които обаче са способни да се преобразяват. Всеки си има дори свой бизнес. В именно такъв цивилен образ се появява в тийзъра и Дядо Мраз, докато братята пък са преоблечени като класически дядомразовци, което е част от играта."

Въпреки че филмът трябва да бъде семейно фентъзи и да е разрешен за деца над 6 години, някои моменти от видеото предизвикват смущение - като забитите ледени висулки в гърба на учителката, което е твърде жестока сцена за шестгодишни. Режисьорът успокоява с това, че "зловещата атмосфера е задължително условие за жанра на фентъзито. Нашият филм е много по-мек от "Хари Потър", да не говорим за "Властелинът на пръстените". Формалните изисквания на рейтинговането у нас все пак са спазени: няма нито кръв, нито сцени на насилие. Има само магически събития."

Кадри от «Дед Мороз. Битва магов»:








Copyright © 2024 Dir.bg.