("..."/> Кино

Венеция: първи пълнометражен VR филм

04.09.2016 г.
Венеция: първи пълнометражен VR филмНа кинофестивала във Венеция бяха показани откъси от филма "Исус VR - историята на Христос" ("Jesus VR – The Story of Christ"), който ще стане първият пълнометражен филм, направен във формат "виртуална реалност" (VR). Заснетият с помощта на специални устройства продукт, за когото са необходими и специални устройства за гледане, се концентрира върху новата технология - тя напълно е изместила самото киноизкуство.

Произведението е дело на режисьора и продуцент Дейвид Хансен (Dave Hansen), в чието портфолио са филми като трилърът "Hellion" (САЩ, 2014), на който е асоцииран продуцент, драмата "Lovesong (САЩ, 2016), на която е сред продуцентите и драмата "Entertainment" (2015), на която е сред изпълнителните продуценти.

За филмите във VR, класическият тип режисьор практически не е необходим, тъй като в обемната 360-градусова картина зрителят сам избира точката, от която наблюдава развитието на събитията. Технологично проектът на Хансен е впечатляващ, но самият филм не издържа на критика и представлява набор от зле изиграни библейски сцени, включително разпъването на Христос, при което зрителите се оказват буквално на кръста - при изтичащата кръв, което се оказа шокиращо.

кадър от филма:


Компаниите "Autumn Productions" и "VRWERX" подготвят проекта за разпространение по Коледа 2016 г. 90-минутният филм ще се появи на главните мобилни и премиум-VR платформи, в това число "Google Cardboard", "Samsung Gear", "Oculus Rift", "PlayStation VR" и "HTC Vive". Цената засега не е уточнена.

Изпълнителен продуцент е 71-годишният италианец Енцо Систи - филмов ветеран с продуцентски кредити като "Английският пациент" и "Страстите Христови", а също така множество филми като "Невъзможна мисия 3", "Американецът", "Отмъстителите: Ерата на Ултрон", "Мъжът от U.N.C.L.E.", "Бен-Хур" и т.н. Религиозен консултант на "Исус VR - историята на Христос" е 80-годишният американски йезуитски свещеник и професор Уилям Фълко, който бе консултант и на Мел Гибсън за "Страстите Христови" (2004 г.).

"Исус VR - историята на Христос" е заснет през октомври 2015 г. чрез 360 градуса 4К видео в град Матера, Италия - древно селище, където бе сниман и "Страстите Христови". Продуцентите обещават усещане за "намирате се там" за целия живот и смърт на Христос, от неговото Кръщение до Проповедта на планината и от Тайната вечеря до Разпятието Христово.



Дейвид Хансен режисира и продуцира заедно с продуцента Джони Мак и хората на "VRWERX" - Ръсел Нафтал и Алекс Бардър. Хансен и Мак управляват "Autumn Productions" - компания със седалище в Торонто, Канада, която продуцира и финансира проекта. Освен споменатите по-горе заглавия “Lovesong” и “Entertainment”, които бяха представени премиерно на фестивала Сънданс, компанията тази година прави за "Amazon Studios" историческата комедия "Elvis & Nixon" (Майкъл Шанън в ролята на Елвис Пресли и Кевин Спейси в ролята на президента Ричард Никсън), комедията "The Brits Are Coming" Ума Търман, София Вергара, Паркър Поузи, Тим Рот и др.), както и драмата "Behold My Heart" Мариса Томей и Тимъти Олифънт).

В каста на "Исус VR - историята на Христос" са австралийският актьор Тим Фелингъм като Исус, британците Миш Бойко (като Свети Петър) и Крисчън Серитиело (брат му Андрей Първозвани), Рис Хауълс в ролята на Юда и италианският актьор Матео Карломаньо (Йоан Богослов). Сценарият е написан от канадския християнски автор, роден в Замбия - Андре ван Хеерден.
Copyright © 2024 Dir.bg.