Почина Микаел Никвист

28. 06. 2017 г.
Почина Микаел Никвист Светът изгуби шведския актьор Микаел Никвист, който почина вчера в Стокхолм на възраст от 56г. след дългогодишна битка с рака на белите дробове.

Микаел Никвист е роден през 1960 г. Завършва театралната академия Mалмьо. Започва кариерата си с участие в шведски полицейски сериал през 1997 год.

Има главна роля във филмите "Together" (2000), номинирания за Оскар "Като в рая" (2004) и "Mother of Mine" (2005). На международния филмов фестивал в Чикаго той печели Silver Hugo заедно с останалия актьорски състав от "Day and Night" (2004), а на международния филмов фестивал в Gijon печели награда за най-добър актьор за ролята си в "Together".

Ключов за неговата кариера филм, чрез който става и световноизвестен е „Милениум 1: Момичето с татуирания дракон“ по трилогията на Стиг Ларшон "Милениум". Там той играе журналиста Микаел Бломквист.

През 2011г. вече е популярна холивудска звезда и през същата година влиза в ролите на сръбски терорист, руски ядрен стратег. През 2014г.  снима в „Джон Уик“ в ролята на престъпния лорд Виго Тарасов.

Едни от последните му роли е във филма-ноар „Франк & Лола“, трилъра на Джон Мур „I.T.“ и историческата драма на Флориан Галенбергер „Colonia“.
Copyright © 2024 Dir.bg.