("The Death of Stalin") е английска екранизация в копродукция с Франци..."/> Кино

Бушеми играе Хрушчов - трейлър на "Смъртта на Сталин"

11.08.2017 г.
Бушеми играе Хрушчов - трейлър на "Смъртта на Сталин" ("The Death of Stalin") е английска екранизация в копродукция с Франция и САЩ на едноименен френски графичен роман с автор Фабиан Нури и илюстрации на Тиери Робен - "La Mort de Staline - Une histoire vraie… soviétique", излязъл в две части: "Агония" през 2010 г. и "Погребение" през 2012 г. Комиксът излезе на английски език преди две седмици от издателство "Titan Comics" - част I.

Действието във филма започва два дни преди смъртта на Сталин, през март 1953 г. Следва борба за власт...

Вижте трейлъра (2:27 мин.).

Сценарият и режисурата са на шотландския творец Армандо Иънучи (номиниран за "Оскар" за комедията "Кръгът на посветените", 2009 г.), а в проекта е събран впечатляващ актьорски състав: Джейсън Айзъкс (в ролята на генерал Жуков), Олга Куриленко (пианистката Мария Юдина), Стив Бушеми (Никита Хрушчов), британският актьор Рубърт Френд (военният летец Василий Сталин, малкият син на Сталин), Андреа Райзбъроу (Светлана Сталина, съпругата на Сталин), Джефри Тамбър (Георгий Маленков, министър-председател), Майкъл Пейлин (Вячеслав Молотов, висш съветски ръководител), Пади Консидайн (в ролята на "другаря Андреев"). В Йосиф Сталин се превъплъщава Ейдриън Маклафлин; ще видим и Леонид Брежнев, в чийто образ влиза шотландецът Джералд Лепковски.

Бушеми в ролята на Хрушчов:


Боксьорът Александър Юшченко, който в днешно време ръководи прес-службата на Комунистическата партия на Руската федерация, е дал интервю за радиостанция "Говорит Москва" по повод излизането на филма със следния коментар: "Това лежи на съвестта на тези, които заплащат удостоверение за разпространение, на купувачите на такива филми. Има конкретни отговорни лица, има Министерство на културата, което си има министър. Това е въпрос към днешната власт". Според Юшченко, "нормалните и адекватни хора се отнасят зле към подобни мърсотии. Днес расте подкрепата и за Сталин, и за Ленин, на първо място сред младежите. Любителите-русофоби, каквито се намират и сред нас и които издават разрешенията за разпространение, просто внасят поредния разкол и хвърлят една брадва в обществото, като се опитват да провокират някакво недоволство. Това е обичайно явление. Това са обичайни провокатори".

Лентата е закупена за разпространение в Русия, но световната й премиера е на фестивала в Торонто през септември, след което идва премиерата във Великобритания на 20 октомври. Правата за САЩ са закупени от IFC Films.

В България на 29 септември 2017 излиза друг филм, посветен на Сталин - копродукцията "Диванът на Сталин" (2016) с главна роля на Жерар Депардийо. Преди това филмът може да бъде видян на 26 август на фестивала "Любовта е лудост" във Варна.
Copyright © 2024 Dir.bg.