Най-популярният персонаж от "Междузвездни войни"

10.12.2017 г.
Най-популярният персонаж от Преди няколко дни маркетинговата агенция "Morning Consult", специализирана в онлайн проучвания, публикува данните от свое допитване до 2200 американци, запитани за предпочитания от тях персонаж от поредицата "Междузвездни войни". Проучването е осъществено в периода 1-4 декември, малко преди очакваната на 15-и премиера на Епизод VIII "Междузвездни войни: Последните джедаи", а статистическата грешка е +/- 2 процентни пункта.

94% от респондентите са заявили, че ще видят новия филм в киносалон, като при това се разкрива, че Силата е по-близо до определени герои и не толкова - при други, що се касае до популярност и предпочитание.

Най-популярни са оригиналните 3 филма, а именно епизоди IV-VI (получили номерацията си дълго след излизането си) от 1977, 1980 и 1983 г. Те са харесвани от 94% от запитаните и реално гледани от 38-49% от тях. Втората трилогия, която съдържа вече прикуели (предистории), е с по-ниска популярност - между 84 и 88%, а гледалите я са 39-42%. Най-новият филм, поставил през 2015 г. начало на трета трилогия, възстановява популярността до 91% и е гледан от 40% от респондентите.


По отделни персонажи, Принцеса Лея (Кари Фишър) излиза на първо място със 73% от гласовете. Следват я Люк Скайуокър, Чубака и Йода с по 72%. Впечатляващи са 71% за R2-D2, особено при сравнение с колегите му - дроиди C-3PO (65%) и BB-8 (39%, от най-новия филм). Анакин Скайуокър изпреварва Дарт Вейдър - 55 срещу 49%.


В първата десятка са герои само от оригиналната трилогия. Единствен от по-новите герои, който се доближава до десятката, е Фин и дели 39% с дроида BB-8.

С това допитване става ясно, че зрителите още не са свикнали с героите от новата трилогия. Рей отстъпва на Падме, а Джар Джар Бинкс с цели 5 пункта изпреварва Кайло Рен. В самата опашка на класацията е Върховният лидер Сноук (26%), а за По Дамерон въобще не се е намерило място в нея.

От най-голямо значение за поддържането на култа към династията на Междузвездни войни са зрителите между 30 и 44 години. Респондентите в тази категория с по-голяма вероятност от всяка друга възрастова група заявяват, че са гледали всеки един филм от франчайза, както и че са закупили брандиран мърчандайз (стоки с етикет "Star Wars").

Първият филм, с който Walt Disney допринесе за поредицата - "Междузвездни войни: Силата се пробужда" от 2015 година - продаде билети за 936 милиона долара и така се превърна в най-гледания за всички времена в САЩ. Общо 3 филма от "Междузвездни войни" са в тоталния Топ 10 на страната.
Copyright © 2024 Dir.bg.