"Проектът Флорида" идва на София Филм Фест през март

14.01.2018 г.
Девет месеца след световната си премиера в Кан, филмът има в актива си повече от 45 награди и още над 70 номинации

Режисьорът Шон Бейкър, познат като автор на различни независими филмови проекти (между които уникалната нискобюджетна творба „Мандарина”, чиято премиера беше в Сънданс през 2015 година), е създал един „изпълнен с живот и искрена емоция филм, който може да ни научи на много неща”. Това е кратък цитат от множеството рецензии със заслужени удивителни, които се появиха в пресата непосредствено след премиерата на „Проектът Флорида(„The Florida Project”) в Петнайсетдневката на режисьорите в Кан 2017.

Сценарият е дело на режисьора в съавторство с Крис Бъргок. Историята следва уникалната шестгодишна Муни и нейната банда приятелчета, чиято лятна ваканция е изпълнена с детски чудеса и приключения във време, когато възрастните наоколо преживяват доста житейски трудности. Ще видим и уникалния Уилем Дефо в ролята на Боби - мениджър на хотела, приютил бедната майка на Муни, самата Муни и нейните приятели.

„New Your Magazine (Vulture)”, Емили Йошида:
Проектът Флорида” започва като звънец за събуждане в летен лагер и е може би най-увлекателното филмово начало в тазгодишната програма на Кан. На фона на лавандуловите полета и пухкавите бели облаци на Флорида три деца крещят едно на друго, като кулминацията е пронизителният вик „Свежестта на бъдещето!”.
Този лозунг може да е зает от реклама за дъвки или от някой от многото лъскави билбордове, осветени по пътя за Орландо. Точно в този момент това се оказва главозамайваща глътка свеж въздух и дава тон за настроението в брилянтния, изпълнен с дух и настроение и сърцераздирателен филм на Шон Бейкър.”

(Sean Baker)

Роден в Ню Джързи преди 46 години, Бейкър се дипломира в нюйоркския университет и дебютира през 2000 година с „Four Letter Words” като сценарист, режисьор и монтажист. Премиерата на втория му филм „Take Out” е в програмата на Сламданс 2004. „Prince of Broadway” (2008) се появява за пръв път пред публика на филмовия фестивал в Лос Анджелис, а световната премиера на четвъртия му филм „Starlet” (2012) е на фестивала SXSW и по-късно печели наградата Robert Altman Spirit Award.

Мандарина” (2015), продуциран от братя Дюплас, обира овациите на публиката в Сънданс, като авторът му там разкрива, че го е снимал изцяло на iPhone 5S с помощта на приложенията Moondog Labs и FiLMiC Pro и с асистенцията на Steadicam Smoothee Mounts. С 23 награди и 39 номинации, филмът се превръща в явление в света на независимото кино, гаранция за реализирането на следващи проекти.

* * * * * * *

22 София Филм Фест 2018 г. досега обяви в програмата си заглавия като "Нелюбов" на Андрей Звягинцев, "Без милост" на Фатих Акин и "За тялото и душата" на Илдико Енеди.
Copyright © 2024 Dir.bg.