(в свободен превод - "Движение нагоре", ..."/> Кино

Спортна драма стана най-касовият филм в Русия за всички времена

15.01.2018 г.
Спортна драма стана най-касовият филм в Русия за всички временаФилмът на режисьора Антон Мегердичев "Движение вверх" (в свободен превод - "Движение нагоре", с английско заглавие "Going Vertical") се превърна тези дни в най-касов за всички времена в Русия, съобщава КиноПоиск. Баскетболната драма е счупила рекорда на фентъзи комедията "Последният богатир", установен в края на изминалата година с 1.653 милиарда рубли. Тогава лентата на Дмитрий Дяченко задмина в класацията дотогавашния рекорд - военната драма "Сталинград" (2013 г.) на Фьодор Бондарчук.

Към този момент приходите от "Движение нагоре" са достигнали ₽1.671 млрд ($29.6 млн) и по този начин Богатирът се порадва на върха едва около месец и половина. Филмът за победата на съветския отбор на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. е създаден от продуцентите на друга хитова спортна драма - биографичната "Легенда №17" от Никита Михалков, Леонид Верешчагин и Антон Златополский чрез "Студия ТриТэ". През 2016 г. студиото реализира и друг свой успешен проект - приключенския трилър "Екипаж".


Според анализаторите, в полза на "Движение нагоре" са били положителните отзиви от критиката, търсенето на развлечения през ваканцията след Нова година, масираната телевизионна реклама и най-вече психологическата ситуация около отстраняването на Русия от предстоящата в Корея зимна Олимпиада. Позитивният и повдигащ духа филм за победата от миналото е изиграл ролята на контраст спрямо тъжните новини от реалността.

За разлика от друг касов филм - "Викинг" (2016), излязъл в миналогодишните почивни дни и събрал ₽1.5 млрд, "Движение нагоре" не отбелязва намаляване на продажбите на билети след 4 януари, а продължава стабилно да събира по 150 млн рубли на ден до края и след края на празниците. В Русия Коледа се празнува на 7 януари.

От разпространителя "Централ Партнершип" напомнят, че миналата година на 5 януари е излязъл британският фентъзи екшън "Assassin's Creed" с голям потенциал, който е станал спирачка за "Викинг". Тази година не е имало такава конкуренция, след като американският музикален "Най-великият шоумен" не е събудил интерес у зрителите, макар че за жанра му е трудно да се говори за негов неуспех.

Ситуацията продължава и след сегашния уикенд, като сред премиерите отново няма силна конкуренция на руския спортен филм. Допълнителна глътка въздух той получава от завърналата се по градовете си публика, пристигаща обратно от почивка в провинцията.
Copyright © 2024 Dir.bg.