Плажът Мая Бей от филма с Леонардо ДиКаприо ще бъде затворен

29. 03. 2018 г.
Плажът Мая Бей от филма с Леонардо ДиКаприо ще бъде затворенТайландските власти взеха решение да временно да затворят плажа, прочул се покрай филма с Леонардо ДиКаприо - „Плажът“. По този начин те се надяват да органичат екологичните щети в региона, причинени от неспирния приток на туристи.

Плaжът Мая Бей (Maya Bay) на остров Ко Фи Фи Ле (Ko Phi Phi Le) ще бъде затворен за четири месеца всяка година, като началото ще бъде поставено този юни, за да бъде възстановен кораловият риф и подводния живот на острова.

Много национални паркове в Тайланд са затворени от средата на май до средата на октомври. Мая Бей обаче бе отворен целогодишно, след като екипите на Холивуд пристигнаха тук за снимките на филма по романа на Алекс Гарланд. Покрай това интересът към този плаж стана огромен и на него всеки ден акостират 200 лодки и поне 4000 посетители.

Според проучване на морски биолози, голяма част от кораловите образования са унижощени и подводния живот в региона е почти замрял. „Всичката красота на този плаж си отива безвъзвратно. Той определено има нужда от почивка. Трябва да направим нещо, преди да е станало прекалено късно“, заявиха местни специалисти.

Повече от 35 милиона туристи са посетили Тайланд през миналата година. За сравнение, броят им преди премиерата на „Плажът“ през 2000 г. е едва 10 милиона.
Copyright © 2024 Dir.bg.