Почина великият Милош Форман

14.04.2018 г.
Почина великият Милош ФорманСнощи в дома си в гр. Уорън, Кънектикът, американският режисьор от чешки произход Милош Форман е починал на 86 г. след кратко боледуване. Новината е била съобщена от съпругата на Форман - Марина. "Отиде си спокойно и заобиколен от семейството и най-близките си приятели," казала тя, цитирана от Ройтерс.

Форман преподаваше в кинофакултета към Колумбийския университет и бе активен до 2011 г., когато се включи като актьор в музикалната романтична драма "Влюбените", показана у нас като откриващ филм на 21-вия фестивал „Любовта е лудост” във Варна на 30.08.2013 г. Като изпълнителен продуцент, Форман участва и в комедията "A Short History of Decay" от 2014 г. Последният му режисьорски проект, показан в България на София Филм Фест през 2008 г., е "Призраците на Гоя" (2006). През 2009 г. той режисира за последно - това бе чешкият мюзикъл "Dobre placená procházka" ("Добре платена разходка"), по която работи със сина си от втория брак - Петр Форман.

В началото на миналата година Форман консултираше проект за екранизация на "Майстора и Маргарита" по ръкописите на Булгаков, с бюджет от 109 милиона долара.
Повече за Милош Форман вижте в неговата биография с филмография при нас.

На снимката горе - Форман със своя любимец Джим Кери, на когото е кръстил един от синовете си.

Форман на снимките на "Амадеус", януари 1983 г.:
Copyright © 2024 Dir.bg.