Трети фестивал на италианското кино у нас

07.06.2018 г.
Трети фестивал на италианското кино у насПо инициатива на Италианската търговска камара в България, за трета поредна година се организира Фестивал на италианското кино - от 11 до 16 юни 2018 г. в София.

Ще бъдат представени 10 киноленти, подбрани съвместно с фондация "Apulia Film Commission", които ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни във филмотечно кино „Люмиер Лидл“, а след това (14-16 юни) – в „Дом на киното“, където скоро ще бъдат пуснати в продажба съответните билети. Голяма част от тези филми са носители на едни от най-престижните кинематографични награди в Италия.

Откриващият филм е Quo Vado? („Накъде съм тръгнал??“) в 18:30 ч. Преди това, от 11 ч. в понеделник, на пресконференция в хотел "Маринела" са поканени да дадат зам.-министърът на културата Румен Димитров, посланикът на Италия - Стефано Балди, зам.-кметът на София доц.д-р Тодор Чобанов, президентът на Италианската търговска камара  - Марко Монтеки, директорът на Националния филмов център - Жана Караиванова, председателят на Съвета на директорите на НДК - Борислав Велков, директорът на Български културен институт в Рим - Жана Яковлева, директорът на фондация „Апулия Филм Комишън“ - Антонио Паренте и художественият директор на третото издание на Фестивала - Никола ди Тулио. След пресконференцията, от 12 ч. ще се проведе работна закуска.

Почетните плакети на Фестивала ще бъдат връчени на 13 юни от 20 ч. в кино „Люмиер Лидл“, след което ще бъде представен филмът „Руди Валентино“. В него се разказва историята на знаменития италиански актьор на нямото кино.
Сред присъстващите ще бъдат Асесорът на културната и туристическа индустрия на Област Пулия адв. Лоредана Капоне и режисьорът Нико Чирасола.

Почетни гости на фестивала тази година ще бъдат италианската актриса Джулиана де Сио (сериала „Октопод“) и италианският режисьор, сценарист и писател на бестселъри Федерико Моча (романа „Три метра над небето“, екранизиран в едноименния испански филм от 2010 г. "Tres metros sobre el cielo").

* * * * * * *

Сред филмите, които ще бъдат представени, са:
- „Un Natale al Sud“ („Коледа на юг“),
- „Non c’è campo“ („Без покритие“),
- „Sei mai stata sulla Luna?“(„Била ли си на Луната??“),
- „Matrimonio al Sud“(„Сватба на юг“),
- „La cena di Natale“(„Вечерята на Коледа“),
- „Chi m’ha visto?“ („Кой ме е видял?“),
- „Loro chi? („Те кои??“),
- „La guerra dei cafoni“(„Войната на неудачниците“).

* * * * * * *

На 14-ти юни в присъствието на представители на българските и италиански институции ще бъде подписан меморандум за сътрудничество между фондация Apulia Film Commission и Националния филмов център, който ще спомогне за реализирането на филмови копродукции между област Пулия и България.
Инициативата се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България, Посолството на Италия в София, Столична община в качеството си на „Творчески град на киното“ на ЮНЕСКО, на Асесора на културната и туристическа индустрия на Област Пулия, и в партньорство с фондация „Apulia Film Commission“, Oбластна агенция по туризъм „Puglia Promozione“, Национален филмов център, Национален дворец на културата и Български културен институт в Рим.

Фестивалът се реализира в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата „FareCinema“ – Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на ежегодния „Италиански фестивал в България“, организиран от ИЧЕ – Агенция София.

Третото издание на Фестивала на италианското кино в България продължава традицията на други големи културни и артистични събития, организирани от Италианската търговска камара в България през изминалите години.
Copyright © 2024 Dir.bg.