Първи кадър от скандалната "Benedetta" на Верховен

29.08.2018 г.
Първи кадър от скандалната Френският сайт cloneweb.net разпространи първи кадър от излизащата догодина биографична историческа драма "Benedetta" ("Бенедета") на големия холандски режисьор Пол Верховен. Сценарият, разработен от самия Верховен в съавторство с американския сценарист Дейвид Бърк (с когото заедно работиха и по "Тя" с Изабел Юпер), е адаптация по книгата на американската писателка и историк проф. Джудит Браун "Immodest Acts - The life of a lesbian nun in Renaissance Italy", публикувана през 1986 г. от университетското издателство на Оксфорд. Върху сценария работи и 82-годишният холандски сценарист Херард Сотеман, който е зад още три филма на Верховен, вкл. "Черната книга".

Френско-холандската продукция бе обявена преди повече от година под работното заглавие "Sainte Vierge" ("Светата Дева") и разказва за скандалния живот на католическата монахиня Бенедета Карлини (1591–1661) през 17 век в контрареформационна Италия, имаща смущаващи за времето си религиозни и еротични видения. Между монахинята-лесбийка и нейната компаньонка сестра Бартоломея пламва сериозна любовна връзка; известно време са я считали за пророчица, но впоследствие е обвинена в хомосексуализъм и фабрикуване на чудеса. В ролята й се превъплъщава 41-годишната белгийска актриса Виржини Ефира, номинирана за "Сезар" за "В легло с Виктория".

Героинята на Ефира - Карлини е отправена в манастира Пеша в Тоскана още на 9-годишна възраст, а когато е на 23, т.е. около 1614 година, започва да получава религиозни и еротични видения. Заявявайки за своя брак с Бога, тя получава поста настоятел (абатиса) на манастир. Проф. Браун е открила няколко документа с нейни разпити, проведени от 1619 до 1623 г. Бартоломея свидетелства срещу Карлини в блудство и че е обладана от духа на мъжкия демон Сплендитело, след което Карлини е осъдена на затвор. Там тя и умира 35 години по-късно, година след смъртта на своята любовница.

Освен Ефира, в ролите са още Шарлот Рамплинг, Ламбер Уилсон (като папския нунций), Оливие Рабурден. В ролята на Бартоломея е израсналата в Белгия гръцка театрална и филмова  актриса, живееща в Париж - Дафне Патакиа.

Copyright © 2024 Dir.bg.