Полански съди Академията за изключването си

20.04.2019 г.
Полански съди Академията за изключването си85-годишният режисьор Роман Полански, гражданин на Полша и Франция, е завел дело тази седмица в Калифорния срещу Американската академия за кинематографични изкуства и науки (AMPAS) заради прекратяването на членството му в нея през май миналата година. Според съдебния иск, академията е в процедурно нарушение с изключването му. Актът за изключване е бил оформен "съгласно стандартите за поведение на организацията" с добавката, че ръководството очаква от членовете "да подкрепят ценностите на академията за уважение към човешкото достойнство".

Адвокатите на Полански обаче твърдят, че решението не е подкрепено от данни, а заключенията на академията не са подкрепени от доказателства. Носителят на "Оскар" (за режисура - "Пианистът") и 4-кратно номиниран (за сценарий, два пъти за режисура и като продуцент) творец желае решението за изключване да бъде отменено, а разходите по делото да бъдат покрити от Академията.

В свое изявление от вчера, разпространено до медиите, говорител на структурата с идеална цел AMPAS коментира факта на завеждане на делото с думите: "Процедурата, предприета за изключването на г-н Полански, бе честна и обоснована. Академията поддържа решението си и го счита за подходящо".
Замразяването на членство или изключване от групата става с квалифицирано мнозинство от 2/3 от гласовете на 54-членния Управителен съвет (Board of Governors).

Адвокат Харлан Браун коментира за "Варайъти", че оспорва самата справедливост на процедурата. "Те го изхвърлиха без предупреждение и без да му дадат възможност да отговори. Нямаше дори някакво предизвестие с причината. И това - след 40 години членство, едновременно с Бил Козби. Моля ви се!" Браун сподели още, че Полански е предупредил за делото още през 2018 г. в негово гневно писмо до президента на академията Джон Бейли, в което е заявил правото си да се обърне към съда, така че "вашата организация да бъде заставена да спазва собствените си процедури, както и закона на Калифорния".

Полански бе отстранен заедно с комедианта Козби в момент, когато движението "#MeToo" насърчи стотици обвинители да оповестят случаи на сексуално насилие в Холивуд. Месеци преди това AMPAS отстрани и Харви Уайнстийн. Седмици след изключването на Полански, академията пък предложи членство на съпругата му, известната френска актриса Еманюел Сение с 2 номинации за "Оскар". Тя отговори на поканата с емоционално отворено писмо, в което очаквано я счита за подигравка и оскърбление:
"Като че за секунда мога да забравя, че вече 29 години съм омъжена за един от най-великите режисьори в света. Аз го обичам, той е мой мъж и баща на децата ми. Изритаха го като куче. И тези анонимни академици са помислили, че ще търся слава зад гърба му? Потресаващо лицемерие! Това предложение е оскърбително за мен!"
Copyright © 2024 Dir.bg.